Principalele evenimente pentru centenarul naşterii Maicii Tereza
20.08.2010, Calcutta (Catholica) - Sunt în toi pregătirile pentru centenarul naşterii Maicii Tereza de Calcutta (Skopje, 26 august 1910 – Calcutta, 5 septembrie 1997). Congregaţiile călugăreşti întemeiate de fericită şi Bisericile particulare din lume vor sărbători aniversarul prin celebrări euharistice, privegheri de rugăciune, novene, simpozioane, sub tema comună „Dumnezeu ne-a creat pentru lucruri mai mari: a iubi şi a fi iubiţi”. Ca pregătire pentru centenar, Misionarele Carităţii şi Centrul Maica Tereza de Calcutta au difuzat un text care expune câteva reflecţii despre viaţa fericitei şi despre contribuţia ei adusă Bisericii şi lumii, aflăm dintr-o ştire publicată pe Ercis.ro.
Prin exemplul ei – se citeşte în document – persoane de orice crez religios au început să experimenteze că numai dăruirea poate să satisfacă dorinţa spirituală înnăscută în orice creatură: o dorinţă spirituală care tinde la raportul cu Dumnezeu şi trece prin iubirea faţă de aproapele. Este citat în această privinţă magisteriul Papei Benedict al XVI-lea în Enciclica Deus Caritas Est: „Iubirea faţă de aproapele este o cale pentru a-l întâlni şi pe Dumnezeu” (nr. 16), pentru că „în cel mai mic dintre fraţi îl întâlnim pe Isus însuşi şi în Isus îl întâlnim pe Dumnezeu” (nr. 15). În continuare este amintit şi ceea ce a spus Papa Ioan Paul al II-lea într-o audienţă pentru aniversarea a trei ani de la moartea Maicii Tereza: „Ea a întrupat acea iubire pe care Isus a indicat-o ca semn distinctiv pentru discipolii săi: ‘Din aceasta vor şti toţi că sunteţi discipolii mei, dacă veţi avea iubire unii faţă de alţii’ (Ioan 13,35)”.
Textul mai prezintă „cotidianitatea” iubirii Maicii Tereza, o iubire alimentată de gesturi mici, de oportunităţi oferite tuturor de a alina suferinţe, singurătate, descurajare în orice loc şi circumstanţă, începând de la propria familie, cu obiectivul de a transmite aproapelui însăşi iubirea lui Dumnezeu. Fericita sintetiza astfel surorilor vocaţia universală la iubire: „Cu toţii suntem chemaţi la perfecţiunea carităţii: sfinţenia, nu un lux al câtorva, ci o simplă datorie pentru fiecare dintre noi”. În partea sa conclusivă, textul evocă un discurs rostit de Papa Benedict al XVI-lea la 10 februarie 2007, într-o întâlnire cu Milostivirile din Italia şi Donatorii de sânge: „La judecata finală, Dumnezeu ne va întreba dacă am iubit nu în mod abstract, ci concret, cu faptele (cf. Matei 25,31-46)… La sfârşitul vieţii – îi plăcea Sfântului Ioan al Crucii să repete – vom fi judecaţi despre iubire”.
Născută din părinţi de etnie albaneză, originari din Kosovo, fericita va fi amintită la 26 august la Skopje, Macedonia, cu o sesiune a Parlamentului macedonean, după care va urma prezentarea Premiului naţional „Maica Tereza”. După-amiază, o Sfântă Liturghie solemnă va fi prezidată la ora 18 în Catedrala Preasfânta Inimă de Mons. Stanislav Hocevar, Arhiepiscop de Belgrad, după care va urma deschiderea expoziţiei fotografului croat Zvonimir Atietic, la Casa Memorială „Maica Tereza”. Celebrările în Macedonia vor continua până la sfârşitul anului 2010. În Albania, un pelerinaj naţional a fost promovat la 26 august la Catedrala Vau-Dejes, în Dieceza de Sapa, care va fi dedicată Maicii Tereza cu o Liturghie prezidată de Mons. Rrok Kola Mirdita, Arhiepiscop de Durres-Tirana; vor concelebra Nunţiul apostolic în Albania, Arhiepiscopul Ramiro Moliner Ingles, şi întregul episcopat local.
Kosovo, care a proclamat anul 2010 „Anul Maicii Tereza”, o va sărbători pe fericită la 5 septembrie, ziua sărbătorii liturgice, dedicându-i o biserică-sanctuar la Pristina, începută în anul 2003 prin voinţa Episcopului Sopi şi a preşedintelui Rugova şi continuată sub Episcopul Dode Gjergji, actual Administrator apostolic din Kosovo. La Roma, Cardinalul Angelo Comastri, Vicar general al Sanctităţii Sale pentru Statul Vatican, va prezida o Liturghie în Bazilica Sf. Laurenţiu în Damas, la ora 19, la care vor participa congregaţiile călugăreşti şi comunităţile de viaţă contemplativă întemeiate de fericită, prezente la Roma, împreună cu voluntarii, cu binefăcătorii şi cu oaspeţii primiţi în conventurile romane. Celebrarea este precedată de inaugurarea unei expoziţii fotografice cu titlul „Fericita Tereza de Calcutta, viaţa, operele, mesajul” pregătită la Palatul Cancelariei.
Cu ocazia sărbătorii liturgice, iniţiativele spirituale se vor desfăşura în biserica Sf. Grigore la Celio, cu privegherea de rugăciune de sâmbătă, 4 septembrie, şi Liturghia de duminică, 5 septembrie, oficiată de Cardinalul Ivan Dias, prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor. Liturghii şi novene sunt prevăzute în alte oraşe italiene – Torino, Genova, Bologna, Florenţa, Napoli, Reggio Calabria, Palermo, Cagliari – şi europene, între care Paris, Madrid, Barcelona, Copenhaga, Munchen. În India, unde Maica Tereza a ajuns în anul 1929 şi unde a petrecut mare parte din existenţa ei, celebrările încep la 17 august cu o novenă în toate parohiile din Arhidieceza de Calcutta, sediu al Casei Mamă a Misionarelor Carităţii, unde centenarul va fi deschis la 26 august cu o celebrare euharistică prezidată de Cardinalul Telesphore Toppo, Arhiepiscop de Ranchi.
La New Delhi, un dens program de evenimente, care include un simpozion despre Fericita Maica Tereza şi două spectacole de dans şi teatru, este prevăzut între 23-31 august, la iniţiativa Conferinţei Episcopale din India şi cu concursul UNESCO. Tot în capitala federală se va mai ţine comemorarea publică, sâmbătă 28 august, în prezenţa preşedintelui indian Pratibha Devisingh Patil; cu acea ocazie va fi prezentată în mod oficial moneda dedicată călugăriţei de statul indian, care a voit să proclame ziua de 26 august „Ziua naţională a orfanilor”, ca recunoaştere a grijii Maicii Tereza faţă de micile victime ale singurătăţii şi părăsirii.
O, da! Ce frumos! 26 august in India, este „Ziua nationala a orfanilor”. Iubita noastra Maica Tereza de Calcutta, acorda o grija deosebita orfanilor.
Omenirea de astazi, se manifesta ca un Mare Orfan… Maica Tereza este unul din generatoarele de Iubire, folosite de catre Tatal nostru, care este si Divinul Pedagog, pentru a realimenta omenirea care tanjeste dupa aceasta Iubire.
Dumnezeu este Iubire… Fericita Maica Tereza a fost Iubire, pana la contopirea cu Acesta.
Viata ei striga generatiilor de acum, dar si celor care vor veni”: este posibil sa devenim IUBIRE! Este indemnul la imitatio Christi… Haideti sa iubim, pe fiecare si pe toti, …chiar si pe cei care nu pot iubi… ei au rani adanci in inima lor…sa punem balsamul Iubirii lui Cristos. In masura in care ne lasam transformati in Iubire, devenim tot mai mult chipul si asemanarea TATALUI nostru, care este IUBIRE.
Sa redescoperim filiatia noastra divina! Suntem copiii Dumnezeului-Iubire…frati intre noi…pentru ca atunci cand Fratele nostru mai Mare, Isus Cristos va reveni sa se regaseasca in noi… sa ne straduim sa-L imitam in asa mod incat Tatal sa-L vada pe Fiul Sau in noi. …si pana atunci sa murmuram cu bucurie la intalnirea cu fratele de langa noi:”O, Isuse!”…fie ca-L vedem inviat, fie in rastignire, suferind sau chiar mort. Sa-L imbratisam impreuna pe Isus Rastignit si Parasit in cel care nu mai poate iubi si striga (in felul sau) in parasire. Acesta este punctul culminant al Iubirii! El atunci si acolo, pe Cruce, ne-a dovedit Iubirea Sa, care cere reciprocitate. Haideti sa-I raspundem personal, dar si impreuna!