Hramul parohiei Sfânta Cruce din Bucureşti
16.09.2010, Bucureşti (Catholica) - Sărbătorit ca în fiecare an, în solemnitatea „Înălţării Sfintei Cruci” (14 septembrie), hramul bisericii Sfânta Cruce din Bucureşti a fost celebrat într-un cadru festiv, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.00, în prezenţa comunităţii parohiale şi a numeroşilor preoţi şi credincioşi din parohiile vecine. Cei 16 preoţi care au fost alături de întreaga comunitate şi de numeroşii credincioşi prezenţi din toate parohiile bucureştene, au parcurs în procesiune drumul către altar în urma Crucii, în acordurile cântărilor intonate de cor. Alături de preoţii din parohie, părintele paroh Ionel Pojum şi părintele vicar Maricel Bulai, au participat mai mulţi preoţi invitaţi.
Printre invitaţi s-a aflat părintele Eugen Bortoş, paroh la biserica Bărăţia, celebrant principal, care în primul an de preoţie petrecut ca vicar la Bărăţia (1968), deservea capela Sfânta Cruce (astăzi casă parohială), pe atunci filială a acesteia. Părintele Isidor Mărtincă, decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică şi Asistenţă Socială, a fost prezent alături de ceilalţi preoţi care au fost vicari de-a lungul timpului la parohia „Sfânta Cruce”, şi care astăzi deservesc alte parohii din cadrul Arhidiecezei de Bucureşti. A participat la sărbătoarea comunităţii şi noul secretar al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, părintele Eduard-Mihai Coşa. Printre invitaţi s-au mai aflat: părintele Emil Moraru, de la parohia Cioplea, părintele Emanuel Dumitru, fost vicar la parohia Sfânta Cruce, părintele Robert Balan, colaborator la biserica franceză şi fost vicar al parohiei Sfânta Cruce, părintele Petrică Husariu, paroh la parohia Sfânta Elena şi alţi preoţi invitaţi.
La predică, părintele Anton Budău, preot pensionar cu reşedinţa la parohia vecină Cioplea, a vorbit despre istoria acestei solemnităţi, amintind de drumul parcurs până pe Golgota de către Cristos şi de importanţa acestui act de iubire în istoria mântuirii. Amintind de crucea care este un simbol important pentru toţi creştinii indiferent de confesiune, părintele predicator a ţinut să puncteze aspecte importante din viaţa bisericii, începând cu Edictul din Milano (313) şi declararea creştinismului ca religie de stat în tot Imperiul Roman, şi continuând cu prima menţiune a acestei sărbători, care are la bază jertfa supremă a lui Cristos pe lemnul crucii. Această solemnitate este foarte importantă pentru toţi creştinii, spunea părintele predicator, pentru că, deşi crucea era la început un mijloc de tortură pentru pedepsirea celor mai mari răufăcători şi celor mai abominabile crime, ea devine un semn distinctiv salvific, pe care Cristos hotărăşte să moară în modul cel mai rău cu putinţă pentru mântuirea oamenilor. Acesta este şi motivul pentru care această sărbătoare este foarte importantă şi este celebrată de Biserică cu asemenea fast.
La finalul celebrării, părintele Ionel Pojum a ţinut să mulţumească tuturor preoţilor care au onorat invitaţia de a participa la această celebrare importantă din viaţa comunităţii, corului, persoanelor participante la liturghie şi tuturor acelora care prin strădania lor au făcut ca această sărbătoare să fie celebrată cu fastul care i se cuvine. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea specială pentru membrii comunităţii şi pentru cei care au participat la această celebrare euharistică. A urmat apoi o agapă frăţească care a fost oferită de cele două asociaţii ale Sfântului Vincenţiu de Paul, prezente în parohie. (Material semnat de Marius Oanţă)