Societatea datorează bătrânilor recunoştinţă
19.09.2010, Londra (Catholica) - Îngrijirea celor mai în vârstă membri ai societăţii nu este un act de generozitate, ci un act de recunoştinţă, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea vizitând reşedinţa Sf. Petru pentru bătrâni din Londra, condusă de Micile Surori ale Săracilor. Acolo Sfântul Părinte a afirmat că prezenţa bătrânilor este o „binecuvântare pentru societate” şi că în vârsta a treia se regăsesc „cei mai rodnici ani, spiritual vorbind, ai vieţii”. „Fiecare generaţie poate să înveţe din experienţa şi înţelepciunea generaţiei precedente.”
„Dumnezeu cere să acordăm respectul cuvenit demnităţii şi valorii, sănătăţii şi bunăstării celor bătrâni”, a continuat Pontiful. „Prin instituţiile ei caritabile din Britania şi nu numai, Biserica doreşte să împlinească porunca Domnului de respectare a vieţii, indiferent de vârstă sau de circumstanţe.” După ce a vorbit despre „darul unic” al vieţii, pe care „doar Dumnezeu poate să îl dea şi să îl ia”, Papa Benedict a vorbit despre suferinţă. „Te poţi bucura de o stare de sănătate bună şi la bătrâneţe, dar creştinilor nu trebuie să le fie teamă să împărtăşească suferinţa lui Cristos, dacă Dumnezeu doreşte să luptăm cu bolile. Predecesorul meu, Papa Ioan Paul al II-lea, a suferit cât se poate de public în ultimii ani de viaţă. A fost clar tuturor că a făcut aceasta în unirea cu suferinţele Mântuitorului nostru. Voioşia şi răbdarea arătată până în ultimele zile au fost un exemplu remarcabil şi impresionant pentru noi toţi cei care trebuie să purtăm povara anilor mulţi.”
Sfântul Părinte le-a spus celor prezenţi că vizita sa la centru nu a fost „atâta de părinte, cât de frate care cunoaşte bine bucuriile şi încercările ce vin cu vârsta”. „Anii noştri lungi de viaţă ne dau ocazia să observăm atât frumuseţea celui mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi, darul vieţii, cât şi fragilitatea spiritului uman. Aceia dintre noi care trăiesc mulţi ani au şansa minunată de a aprofunda conştientizarea misterului lui Cristos, care s-a umilit pe Sine pentru a se face părtaş umanităţii noastre. În timp ce viaţa noastră se prelungeşte, capacităţile noastre se diminuează adesea; şi totuşi, aceste timpuri pot să fie cei mai rodnici ani – spiritual vorbind – din vieţile noastre.”
Papa Benedict i-a îndemnat apoi pe cei prezenţi să îşi folosească ultimii ani „ca oportunitate de a-i aminti în rugăciune pe toţi cei pe care i-au îndrăgit în această viaţă, şi să punem tot ceea ce am fost şi făcut în faţa milei lui Dumnezeu”. „Aceasta ne va oferi mângâiere spirituală şi ne va permite să descoperim din nou iubirea Sa şi bunătatea Sa pentru toate zilele vieţii noastre.” Jeanne Jugan a fondat Micile Surori ale Săracilor în Franţa, în 1938, iar surorile au ajuns în Anglia în 1851. Ele i-au deservit pe săracii din Londra încă din 1863, dar în 1984 au dărâmat vechea clădire construind noua şi moderna reşedinţă Sf. Petru.