Premierul britanic despre impactul vizitei papale
21.09.2010, Birmingham (Catholica) - Premierul britanic David Cameron a subliniat impactul vizitei Papei Benedict, afirmând că mesajul acestui a ajuns la milioane de cetăţeni în ultimele zile. Afirmaţia a fost făcută în discursul de la despărţirea de Pontif, pe aeroportul din Birmingham, duminică după-masa. Sfântul Părinte s-a aflat pentru patru zile într-o vizită în Regatul Unit, „patru zile incredibil de impresionante”, cum le-a descris primul ministru.
Cameron i-a spus Papei: „În această primă vizită, cu adevărat istorică, în Marea Britanie, aţi vorbit unei naţiuni cu şase milioane de catolici, dar aţi fost auzit de o naţiune de 60 de milioane de cetăţeni şi de multe alte milioane din lumea întreagă. Pentru că aţi oferit mesajul nu doar Bisericii Catolice ci fiecăruia dintre noi, credincioşi şi necredincioşi.” A amintit apoi de Cardinalul John Henry Newman, „care a fost beatificat aici în Birmingham, în această dimineaţă, (şi care) spunea cândva că o mică sămânţă a unuia care ajută la ‘alinarea unui bolnav sau sărac’ sau a cuiva care ‘iartă un duşman’ arată mai multă credinţă decât ar putea ‘cea mai fluentă conversaţie teologică’ sau cea mai intimă cunoaştere a Scripturii”.
Premierul a subliniat „responsabilitatea fiecărei persoane faţă de societate, obligaţiile şi oportunităţile care vin din ceea ce Cardinalul Newman descria ca ‘legătura comună a unităţii’ pe care o împărtăşim toţi”. „Sanctitatea voastră”, i-a spus Papei Benedict, „această legătură comună a fost o parte incredibil de importantă a mesajului Dvs către noi. Şi este inima unei noi culturi a responsabilităţii sociale pe care dorim să o construim în Marea Britanie.” Camerun a susţinut că „oamenii de credinţă – incluzând cele 30.000 de asociaţii religioase – sunt marii arhitecţi ai acestei noi culturi. Credinţa este parte a ţesăturii ţării noastre. A fost mereu şi aşa va fi întotdeauna. […] Aşa după cum aţi afirmat, credinţa nu este o problemă pe care să o rezolve legislatorii ci este o parte vitală a dialogului nostru naţional. Şi suntem mândri de aceasta. […] Ne-aţi provocat cu adevărat, toată ţara, să stăm şi să ne gândim, iar aceasta nu poate fi decât de bine.”
„Sanctitatea voastră, în întâlnirea de ieri şi în discuţiile cu delegaţia papală de vineri seară, am căzut de acord să dezvoltăm cooperarea dintre această ţară şi Sfântul Scaun pe temele internaţionale unde avem ţeluri comune. Cred sincer că trebuie să continuăm să îi ajutăm pe cei săraci, chiar şi în vremurile cele mai dificile economic. O adâncire a prăpastiei dintre bogaţi şi săraci ar fi mai periculoasă şi mai puţin sigură pentru noi. Această ţară îşi va ţine promisiunea privind ajutoarele.” La final premierul a spus: „Sanctitatea voastră, prezenţa Dvs aici a fost o mare onoare pentru ţara noastră. Aştept cu nerăbdare o cooperare mai strânsă între Regatul Unit şi Sfântul Scaun, dublându-ne hotărârea de a lucra pentru binele comun, atât aici în ţară, cât şi cu partenerii noştri de peste hotare.”