Papa îşi aseamănă slujirea cu aceea a unui pelerin
29.09.2010, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a asemănat ministerul său papal cu acela al unui pelerin, care călătoreşte în lumea întreagă ducându-le altora vestea cea bună a lui Cristos. Papa a declarat aceasta într-un mesaj adresat celui de-al doilea Congres Mondial al Pastoraţiei Pelerinajelor şi Sanctuarelor, care a început luni, 27 septembrie 2010, în Santiago de Compostela, Spania, şi se va încheia joi. În mesaj îl salută şi pe regele Juan Carlos I al Spaniei, care a acceptat preşedinţia de onoare a acestei iniţiative. Pontiful se va întâlni cu regele, regina, prinţul şi prinţesa în cadrul vizitei sale apostolice, din perioada 6-7 noiembrie, în Spania.
Într-adevăr, a arătat Sfântul Părinte în mesajul său, „eu însumi voi merge peste puţin timp ca pelerin la mormântul sfântului apostol Iacob, ‘prietenul Domnului’, aşa cum mi-am îndreptat paşii mei spre alte locuri din lume, unde merg numeroşi credincioşi cu devoţiune ferventă. În această privinţă, încă de la începutul pontificatului meu, am intenţionat să trăiesc slujirea mea de Succesor al lui Petru cu sentimentele pelerinului care străbate căile lumii cu speranţă şi simplitate, purtând pe buze şi în inimă mesajul mântuitor al lui Cristos Înviat şi întărind în credinţă pe proprii fraţi. Ca semn explicit al acestei misiuni, pe stema mea figurează, între alte elemente, cochilia pelerinului”.
Papa le-a spus celor angajaţi în asistenţa pastorală a pelerinilor: „În acest moment istoric, în care, cu forţă şi mai mare dacă este posibil, suntem chemaţi să evanghelizăm lumea noastră, trebuie scoasă în evidenţă bogăţia care provine din pelerinajul la sanctuare”. Sfântul Părinte a subliniat marea lui capacitate de a atrage „un număr crescând de pelerini şi turişti religioşi, dintre care unii se află în situaţii umane şi spirituale complexe, cam depărtaţi de trăirea credinţei şi cu o slabă apartenenţă eclezială. Cristos se adresează tuturor cu iubire şi speranţă… Cu harul Său, ajung la deplina lor împlinire şi cauzele cele mai nobile”.
„Trebuie făcut în aşa fel încât vizitatorii să nu uite că sanctuarele sunt locuri sacre, deci să se comporte acolo cu devoţiune, respect şi bunăcuviinţă. În felul acesta, Cuvântul lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, va putea să răsune cu claritate, şi evenimentul morţii şi învierii sale, fundament al credinţei noastre, va fi proclamat în întregimea sa”. Papa a mai afirmat că sanctuarele „trebuie să fie faruri de caritate, dedicate neîncetat celor mai nefavorizaţi, prin fapte concrete de solidaritate şi milostivire, şi o disponibilitate constantă faţă de ascultare. Ele trebuie să le faciliteze credincioşilor accesul la sacramentul Reconcilierii şi să le permită să participe cu vrednicie la celebrarea euharistică, ce trebuie să fie mereu centrul şi culmea întregii acţiuni pastorale din sanctuare. În acest fel se va manifesta în mod clar că Euharistia este fără îndoială hrana pelerinului”.
„În mod diferit de vagabond, ai cărui paşi nu au o destinaţie precisă, pelerinul are mereu o ţintă în faţa sa, chiar dacă uneori nu este pe deplin conştient de aceasta”, a observat Sfântul Părinte. „Şi ţinta nu este alta decât întâlnirea cu Dumnezeu prin intermediul lui Isus Cristos, în care toate aspiraţiile noastre găsesc răspuns. Iată de ce celebrarea Euharistiei poate fi considerată foarte bine culmea pelerinajului”. Pontiful i-a îndemnat pe participanţii la Congres: „Ca şi ‘colaboratori ai lui Dumnezeu’… să vă dedicaţi acestei frumoase misiuni, pentru a încuraja în pelerini, prin grija voastră pastorală, cunoaşterea şi imitarea lui Cristos, care continuă să meargă cu noi, luminând viaţa noastră cu Cuvântul său şi împărţindu-ne pâinea vieţii în Euharistie”. Primul congres de acest fel s-a desfăşurat în urmă cu 18 ani, în Roma. Această a doua întâlnirea a reunit în jur de 300 de participanţii din diferite ţări din lumea întreagă.