Sfinţirea mesei Sfântului Altar la Ocna Mureş
13.10.2010, Blaj (Catholica) - Duminică, 10 octombrie 2010, a fost zi de întreită sărbătoare pentru parohia Ocna Mureş, sărbătoare datorată vizitei PS Vasile Bizău, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, sfinţirii Sfintei Mese a altarului şi lansării Monografiei Bisericii Greco-Catolice din Ocna Mureş, autor fiind pr. Alexandru Florin Biriş, paroh şi protopop de Ocna Mureş, aflăm de pe BRU.ro. Evenimentul a început cu primirea Preasfinţiei Sale Vasile, de către preoţii prezenţi şi credincioşii adunaţi în număr mare. A urmat ceremonia sfinţirii altarului şi Sfânta Liturghie arhierească, care s-a încheiat cu slujba parastasului pentru toţi slujitorii altarului adormiţi în nădejdea învierii. La celebrarea euharistică au participat preoţii din protopopiat şi preoţii invitaţi: pr. prof. Ioan Mitrofan; pr. William Bleiziffer; pr. Florin Gatea, protopop de Sebeş; pr. Sorin Biriş, protopop de Mediaş; pr. Cristea Mihai, paroh în Aiud. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii parohiale.
În masa Sfântului Altar au fost aşezate moaştele Sfintei Margareta a Scoţiei, (+1093), pomenită la 16 noiembrie în calendarul latin. Apoi pr. Ioan Mitrofan a dat citire Hrisovului care a fost semnat şi sigilat în masa altarului, ca mărturie a acestor momente. În document se specifică faptul că: în anul 1811 a fost ridicată prima biserică românească, din istoria acestei vechi vetre româneşti, când paroh era vrednicul de pomenire pr. Teodor Cojocneanu, iar Episcop de Blaj Ioan Bob. Această biserică din lemn a dăinuit până în anul 1912, când pe acelaşi loc au început lucrările la actuala biserică, ctitor fiind pr. Emiliu Pop, iar Mitropolit de Blaj dr. Victor Mihali de Apşa. Începând cu toamna anului 1949, biserica a intrat în posesia BOR, pentru ca în anul 1990 parohia să fie reactivată de preoţii Iacob Târziu şi Ioan Turcu. În anul 2002 biserica a reintrat în posesia parohiei.
În cuvântul de învăţătură, PS Vasile i-a îndemnat pe cei prezenţi ca privind la cuvântul Evangheliei (Luca 7,11-16), să înveţe să ceară îndurarea bunului Dumnezeu ştiind că Inima Domnului este un izvor nesfârşit de har, bunătate şi milă, pentru ca prin lucrarea Sfântului Spirit în inimile lor să îşi găsească loc Cuvântul lui Dumnezeu. În încheierea oficiului liturgic, pr. Ioan Mitrofan a prezentat cartea Monografia Bisericii Române Greco-Catolică din Ocna Mureş, autor pr. Alexandru Biriş, îndemnând la eliberarea de multele mituri şi istorii care pot influenţa în a nega adevărul istoric.