Europa va fi prioritatea noului Consiliu al Curiei Romane
14.10.2010, Vatican (Catholica) - Preşedintele noului Consiliu Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a afirmat că Europa va trebui să constituie prioritatea acestui dicaster, deoarece este continentul care suferă cel mai agresiv proces de decreştinare. Arhiepiscopul Salvatore Fisichella a declarat aceasta în cadrul unei conferinţe de presă de anunţare a motu proprio „Ubicumque et Semper” al Papei Benedict al XVI-lea, prin care este înfiinţat oficial noul Consiliu Pontifical. Sfântul Părinte a anunţat deja în luna iunie – în cadrul vesperelor pentru sărbătoarea Ss. Petru şi Paul – crearea acestuia. În 30 iunie, Arhiepiscopul Fisichella a fost numit preşedintele lui.
Prelatul în vârstă de 58 de ani a arătat că aşteaptă încă numirea celor mai apropiaţi colaboratori ai săi: un secretar şi un subsecretar. Deja este însă multă muncă de făcut, a sugerat Arhiepiscopul, indicând ţelul de a găsi modalităţile potrivite de a proclama Evanghelia „la atât de mulţi botezaţi care nu mai înţeleg semnificaţia la a aparţine comunităţii creştine”. Consiliul, a continuat el, va încerca să trateze problema „subiectivismului timpurilor noastre”, ceea ce va implica anumiţi paşi concreţi cum ar fi valorificarea mijloacelor de comunicare pentru a le pune în slujba evanghelizării.
O altă sarcină concretă va fi promovarea Catehismului Bisericii Catolice, pe care Arhiepiscopul Fisichella l-a numit „unul dintre cele mai mature roade ale directivelor conciliare”. El reuneşte „întregul patrimoniu al dezvoltării dogmei” şi reprezintă „cel mai complet instrument de transmitere a credinţei perene, având în vedere schimbările constante şi problemele pe care lumea le ridică credincioşilor”. Arhiepiscopul a adăugat că aşteaptă să fie în curând în contact cu preşedinţii Conferinţelor Episcopale pentru a identifica şi planifica diferite iniţiative. În această privinţă, „trebuie să punem Europa pe primul loc”, deoarece acest continent suferă un proces mai agresiv de decreştinare decât, de exemplu, America Latină.
El a adăugat că noul consiliu trebuie să evidenţieze şi să actualizeze „diferitele tradiţii şi obiective pe care le au Bisericile, având în vedere bogăţia atât de multor secole de istorie”. Noua evanghelizare nu va fi un termen abstract, a afirmat el, ci unul plin de „conţinut teologic şi pastoral”. Iar crearea unui nou dicaster în Curia Romană nu este doar o mişcare birocratică, a răspuns prelatul la o întrebare din partea presei. Dimpotrivă, Arhiepiscopul a îndemnat la încredere în Papa, pe care a afirmat că nu îl consideră a fi „un om al birocraţiei”, ci mai degrabă „omul proclamării, care cu profundă inteligenţă a creat această entitate pentru a angaja Biserica în mod concret în slujire”.
Preşedintele a mai afirmat că Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări se va dedica pentru combaterea relativismului, pe care Sfântul Părinte l-a denunţat întotdeauna, şi pentru a răspândi „o antropologie corectă” în mijlocul unei mentalităţi marcate de „consecinţele secularismului”, care „tinde să îndepărteze omul contemporan de relaţia lui fundamentală cu Dumnezeu”. Citând din Sf. Grigore cel Mare, prelatul a reflectat: „Credincioşii ne părăsesc şi noi tăcem”. Acest nou dicaster este „semnul pe care Papa ni l-a dat că nu vom rămâne tăcuţi”. El a concluzionat: „Acum este momentul să luăm cuvântul şi să fim curajoşi, pentru că suntem vestitorii Evangheliei”.