Pr. Lombardi s-a întâlnit cu victimele abuzurilor sexuale
03.11.2010, Vatican (Catholica) - a Benedict al XVI-lea, Sfântul Scaun şi Biserica Catolică doresc cu hotărâre să oprească abuzurile sexuale comise de clerici, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Pr. Federico Lombardi, directorul biroului de presă al Vaticanului, s-a întâlnit cu opt reprezentanţi ai Vocii Supravieţuitorilor la sediul Radio Vatican. Membri asociaţiei amintite au venit la Roma, alături de alte persoane din diferite ţări, pentru a protesta împotriva abuzurilor sexuale ale clericilor.
Pr. Lombardi, pe lângă întâlnirea cu victimele, le-a scris liderilor grupurilor de protestatari, asigurându-i că Biserica este angajată să facă „tot ce este necesar pentru ca oribilele delicte ale abuzurilor sexuale să nu mai aibă loc”. În scrisoarea ce a apărut publicată şi în L’Osservatore Romano, purtătorul de cuvânt spune că „Biserica a făcut şi face mult – nu doar Papa prin cuvintele şi exemplul său, ci şi numeroase comunităţi ale Bisericii în diferite părţi ale lumii” lucrează „fie pentru ascultarea victimelor, fie pentru prevenţie şi informare”. Pr. Lombardi a mai confirmat faptul că abuzurile sexuale, în special asupra minorilor, sunt „una dintre cele mai mari plăgi ale lumii de astăzi”, care „a implicat şi atins şi Biserica Catolică”.
„Ceea ce s-a întâmplat în Biserică este o mică parte din ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în lume”, a mai spus preotul iezuit. Din acest motiv „Biserica trebuie să caute în primul rând să se elibereze de rău şi să dea un exemplu bun în lupta împotriva abuzurilor, dar apoi cu toţii trebuie să luptăm, ştiind că este o plagă imensă, care cu cât rămâne ascunsă cu atât creşte cu mai multă uşurinţă”. A spus apoi că „mulţi se bucură astăzi de faptul că atenţia este concentrată asupra Bisericii, pentru că ei pot să continue (abuzurile) nestingheriţi”. Bătălia este dusă „împreună, alăturându-ne forţele împotriva acestei plăgi, care astăzi foloseşte noi căi de răspândire, facilitate de internet şi de noile mijloace de comunicare, de criza familiilor, de turism şi de traficul sexual ce exploatează sărăcia oamenilor de pe diverse continente”.
Pr. Lombardi a încheiat exprimându-şi speranţa că Biserica învaţă şi că iniţiativele asumate „pentru purificarea ei şi pentru ca să devină un loc model în care copiii să fie în siguranţă” vor deveni „utile pentru toţi”. Şi a invitat ca victimele să vadă în Biserică un aliat şi nu un adversar.
Am o mare nelamurire: cum se face ca sunt raportate abuzuri sexuale puse in seama preotilor de catre persoane care azi au deja parul alb, abuzuri care s-ar fi petrecut in urma cu zeci de ani (cand nici o proba nu mai poate fi administrata – ba chiar nici acuzatul nu mai este in viata)! Ce a oprit aceste persoane sa reclame astfel de abuzuri, daca nu ca minori macar dupa ce au devenit majori? Cum se face ca astfel de lucruri au explodat brusc, ca la un semnal, in informatia publica, abia foarte recent? Sa aiba o legatura cu pozitia echilibrata, nonagresiva, a Bisericii fata si de Islam?