Pr. Ferenc Tomka: Pastoraţia sacramentală şi „Noua Evanghelizare”
16.11.2010, Timişoara (Catholica) - tura Banatul Montan, sub îngrijirea Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, prezintă traducerea în limba română a cărţii cunoscutului profesor de teologie pastorală, autor al mai multor cărţi şi cursuri de specialitate din domeniul pastoraţiei din Ungaria, pr. Ferenc Tomka: „Pastoraţia sacramentală şi ‘Noua Evanghelizare'” (Teologie pastorală – Autorealizarea Bisericii prin sacramente). Vorbind în mod special despre pastoraţia Sacramentelor, cartea oferă accesul la o viziune asupra Sacramentelor, respectiv asupra misterului lui Isus Cristos, care pentru mulţi credincioşi şi preoţi conţine o nouă frumuseţe şi lumină, citim în prezentarea de pe Ercis.ro.
În introducere putem constata cu bucurie că îndrumările pastorale şi teologice actuale ale Bisericii noastre – pe care le cunoaştem în acest volum – ne invită la o concepţie şi la o pastoraţie sacramentală care dă răspuns numeroaselor întrebări nesoluţionate existente în zilele noastre. Înnoirea pastoraţiei sacramentale a început în urmă cu mulţi ani, deşi nu a ajuns încă peste tot suflul înnoitor al Duhului. Cartea a fost redactată ca manual pentru universităţile, institutele teologice din Ungaria, ca manual pentru semestrul al doilea la obiectul de studiu intitulat Pastoraţie sau Teologie pastorală pentru aceia care se pregătesc pentru vocaţia de păstor spiritual sau colaborator al păstorului spiritual.
Volumul, structurat în 11 capitole care tratează principalele teme ale pastoraţiei sacramentale, îi poate interesa şi pe cei care muncesc de multă vreme pe tărâmul pastoraţiei, pentru că din el pot dobândi astfel de criterii teoretice care au pătruns şi în Biserică în cursul ultimelor decenii; respectiv pot găsi în el şi criterii practice (de la caz la caz materiale prelucrate, schiţe), pe care le pot utiliza în munca lor de zi cu zi. Ideile care sunt făcute cunoscute aici îi pot interesa şi pe creştinii laici, fiindcă dorinţa Bisericii, principiul actual al pastoraţiei, este acela de a-i atrage mai mult pe credincioşi în zidirea Bisericii şi în slujirea pastorală: căci ei sunt Poporul lui Dumnezeu, „neam ales, o preoţie împărătească, o naţiune sfântă, poporul luat în stăpânire de Dumnezeu” (1Petru 2,9).
Volumul poate fi recomandat şi tuturor creştinilor care se interesează de Biserică, care ar dori să aibă acces la acest domeniu central al vieţii Bisericii şi al vieţii credincioşilor: la lumea sacramentelor, în general, şi din punctul de vedere al pastoraţiei. În mare parte, materialul poate oferi viziuni noi, interesante. Cartea doreşte să contribuie la realizarea acelor lucruri la care Biserica invită în mod repetat: înnoirea sărbătorilor liturgice, pregătirea pentru sacramente şi dezvoltarea harurilor primite în ele, pentru ca, prin sacramente, credincioşii să intre în comuniune cu Sfânta Treime, să experimenteze participarea la natura divină şi în felul acesta, prin ei să se zidească Biserica, drept semn şi realizare a prezenţei lui Dumnezeu în lume.