Cardinalul Koch despre interesul Papei pentru ecumenism
11.12.2010, Vatican (Catholica) - Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine afirmă că numirea lui între purpuraţii Bisericii Catolice a fost neaşteptată, fiind un semn al importanţei pe care Papa Benedict al XVI-lea o dă dialogului ecumenic. Într-un dialog cu agenţia Zenit, Cardinalul Kurt Koch a spus că după 13 ani de slujire ca Episcop a primit vestea că va fi Cardinal ca „o mare surpriză”. Nu se aştepta, dat fiind că e la conducerea dicasterului doar de patru luni, aşa că motivaţia trebuie să fie „importanţa pe care Sfântul Părinte doreşte să o dea ecumenismului”.
„A aparţine Colegiului Cardinalilor nu este atât o onoare, cât o provocare: să fii gata să dai totul pentru Biserică şi să fii într-o relaţie foarte strânsă cu Sfântul Părinte”, a spus el. Prelatul, devenit Cardinal la 20 noiembrie a.c., s-a născut acum 60 de ani în Emmenbrucke, Lucerne, Elveţia. Este al nouălea Cardinal din istoria ţării sale. Autor al mai multor cărţi, el a fost hirotonit preot în 1982, lucrând ca vicar în parohia Sf. Maria din Berne până în 1985. Ca preot, pr. Koch a luat doctoratul în Lucerne. În 1997, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop de Basel, o experienţă care, spune el, i-a adus „multe bucurii”.
Cardinalul Koch a explicat pentru Zenit că ecumenismul „a fost mereu aproape de inima mea”, dat fiind existenţa protestanţilor în Elveţia. „Sunt de asemenea foarte interesat de Bisericile Ortodoxe”, a adăugat el. „Bisericile şi comunităţile ecleziale din Elveţia, născute din Reformă, sunt un caz special”, a spus Cardinalul. „Marea provocare este dialogul ecumenic dintre catolici şi ortodocşi. Avem o bază comună de credinţă dar o diversitate de culturi, în timp ce cu Bisericile Reformei temelia de credinţă nu este atât de comună, dar cultura este. Se cere deci un alt fel de ecumenism, care nu este mereu uşor.”
Între 2006 şi 2010, prelatul a condus Conferinţa Episcopilor Elveţieni. „Postura de preşedinte mi-a deschis ochii mult privitor la Biserica din Europa, în timp ce munca în Dieceză a continuat.” Cardinalul a descris cele patru luni de când conduce Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor ca pe „o frumoasă experienţă ecumenică”. „Sunt bucuros să am această responsabilitate”, a spus el, explicând că întâlnirile cu liderii celorlalte confesiuni creştine „pot prezenta Biserica noastră şi identitatea ei”.