Pr. Valeriu Median, doctor în istorie
21.12.2010, Cluj (Catholica) - Arhieparhia Română Unită cu Roma de Alba-Iulia şi Făgăraş are un nou doctor în istorie. Părintele Valeriu Median din cadrul Vicariatului de Bucureşti a susţinut sâmbătă, 18 decembrie a.c., în aula Ferdinand I a Facultăţii de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, teza de doctorat cu titlul: „Rezistenţa Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolice – în partea Sud-Estică a Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş (Sibiu, Făgăraş, Braşov, Câmpina, Bucureşti) în perioada 1948 1989„.
Determinată de necesitatea scripturistic-ioaneică a cunoaşterii adevărului care eliberează, sub avizata îndrumare a prof. univ. dr. Marcel-Nicolae Ştirban, teza s-a dovedit a fi o nouă contribuţie la mai buna cunoaştere a trecutului recent al Bisericii Blajului. Cu precădere, a vizat o nouă perspectivă istoriografică asupra unor evenimente petrecute în teritorii administrativ-canonice ale Bisericii Greco-Catolice situate la limita sau în afara spaţiului ei geografic tradiţional. Totodată, autorul tezei de doctorat a evidenţiat fidelitatea Ierarhiei, clerului şi credincioşilor români uniţi, fundamentându-şi expozeul istoriografic pe o bogată documentaţie inedită, provenind din arhiva fostei poliţii politice, Securitatea. Chiar dacă centrul de greutate al demersului a focalizat zonele Făgăraşului, Braşovului şi Bucureştiului, în ansamblu, teza este şi un discurs de argumentare pertinentă şi obiectivă a rezistenţei şi existenţei, chiar în condiţii de ilegalitate, a celei de-a doua Bisericii a neamului nostru.
Teza este şi un instrument cu larga adresabilitate. Luminează tenebroasa realitate pe care nostalgicii neavizaţi o ignoră, în vremea căreia România, ţară creştină prin tradiţie, a fost abandonată sferei de ocupaţie sovietică după cea de-a doua conflagraţie mondială. În cuprinsul ei, cunoscătorii pot constata că, urmând fidel linia politică trasată de Moscova şi îmbunătăţind modelul represiv anti-ecleziastic, liderii comunişti români au declanşat o nimicitoare prigoană împotriva Bisericii Catolice. Chiar dacă generic se cunoşteau multe aspecte, teza aduce dovezi noi ale raporturilor ireconciliabile dintre ideologia materialistă şi credinţă. Mai mult chiar, demonstrează cum credinţa catolică a devenit în accepţiunea ideologiei comuniste, îndeosebi a celei româneşti, aproape sinonimul imperialismului anglo-american. Dar, ca preot greco-catolic, autorul tezei a accentuat că tributul sacrificiului suprem a fost plătit integral, în cei aproape cincizeci de ani de dictatură comunistă, numai de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
În prezenţa Episcopilor Florentin Crihălmeanu de Cluj-Gherla şi Virgil Bercea de Oradea, după derularea procedurală a susţinerii publice a tezei, comisia de doctorat formată din prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. univ. dr. Nicolae-Marcel Ştirban, conf. univ. dr. Virgiliu-Leon Ţârău, sub preşedinţia prof. univ. dr. Istvan Csucsuja a decis acordarea titlului de doctor în istorie părintelui Valeriu Median cu menţiunea „Magna cum laude”.
Felicitari parintelui Valer. Bucuria dansului apartine si celor care il cunosc si il apreciaza pentru tot ceea ce face pentru Biserica. Dumnezeu sa-i dea multa sanatate si spor in tot ce face!