Patriarhul Bartolomeu ferm în dialogul cu catolicii şi nu numai
23.12.2010, Istanbul (Catholica) - contextul apropierii sărbătorii Crăciunului, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a ţinut un discurs în faţa unei audienţe formată din reprezentanţi ai lumii ortodoxe, informează AsiaNews, discurs în care a apărat poziţia Patriarhiei ecumenice în favoarea dialogului, atât ecumenic cât şi inter-religios. „Vom insista pe dialog, în ciuda criticilor care ni se aduc. Există, din păcate, un anumit fundamentalism religios, un fenomen tragic, ce se regăseşte între ortodocşi şi între catolici, între musulmani şi între evrei. Sunt oameni care cred că doar ei au dreptul să existe pe pământ, ca şi cum doar ei ar avea dreptul să conducă planeta. Şi spun că nu mai este spaţiu pentru alţii, şi deci se opun oricărei forme de dialog.”
Patriarhul ecumenic a continuat: „Suntem încolţiţi cu critici şi cu atacuri deoarece păstrăm relaţii cu Papa (deoarece suntem puternici susţinători ai dialogului ecumenic dintre ortodocşi şi catolici), cu islamul şi cu lumea evreiască. Vom continua însă să înaintăm pe acest drum, aşa cum a fost el indicat de predecesorii noştri, foarte conştienţi de acţiunile noastre, dincolo de criticile care li se aduc. Astfel de poziţii, caracterizate de extremism, se găsesc pretutindeni. Este de aceea natural să fim criticaţi, după cum le indică acestora propriile ideologii, toţi cei care încercăm să ne lărgim orizonturile şi avem o viziune teologică a lucrurilor. Deoarece dorim o convieţuire paşnică pentru toţi, bazată pe principiile iubirii şi prieteniei.” Liderul ortodox a adăugat: „Aceasta este convingerea Patriarhiei ecumenice şi doresc să amintesc că în 1920 regentul scaunului patriarhal, împreună cu Sinodul, s-a adresat catolicilor şi protestanţilor prin enciclica intitulată ‘Comunitatea Bisericilor’ […]. Această enciclică este considerată de Consiliul Mondial al Bisericilor ca o ‘cartă’ a mişcării ecumenice a timpurilor noastre. Este un fapt bine cunoscut unora şi trebuie făcut cât mai cunoscut tuturor.”
Mai apoi Patriarhul Bartolomeu a vorbit despre dialogul inter-religios. „Deoarece trebuie să ne ştim unii pe alţii mai bine, să lucrăm împreună în timp ce respectăm credinţele religioase ale altora, identitatea lor culturală. Aceasta este singura cale către pace. Din acest motiv Patriarhia, pe lângă dialogul cu celelalte Biserici şi confesiuni creştine, a stabilit acum 25 de ani un dialog cu islamismul şi cu iudaismul. Am avut câteva întâlniri reuşite. Cu musulmanii şi cu evreii, fraţii noştri, nu discutăm probleme pur teologice, dat fiind că ar fi dificil. Vorbim însă despre probleme sociale ce afectează toţi oamenii, întreaga omenire, de pe tot pământul.” Ecologia este o altă temă favorită pentru Patriarhia ecumenică. Liderul ortodox a spus: „Tot ceea ce încercăm să facem este pentru că credem că este datoria noastră, pentru că Biserica trebuie să fie activ prezentă în lumea contemporană şi să fie sensibilă la problemele oamenilor, să îi ajute să conştientizeze şi să îi încurajeze să iubească şi să protejeze natura ca pe casele lor. […] Mediul, natural, este Creaţia lui Dumnezeu şi nu ne aparţine doar nouă, celor ce trăim astăzi, în 2010. Aparţine şi tuturor generaţiilor viitoare.”
Episcopul Dositheos, purtător de cuvânt al Patriarhiei, a vorbit cu AsiaNews despre discursul Patriarhului. „Există o anumită confuzie în unele sectoare ale Ortodoxiei privitoare la doi termeni: tradiţie şi tradiţionalism. Tradiţia, la care fac frecventă referire aceste minorităţi, este căutarea permanentă a interpretării şi înţelegerii adevărului, pe când tradiţionalismul care în mod esenţial aparţine acestor minorităţi, este o sterilitatea intelectuală, care este adesea identificată cu naţionalismul şi cu lumea ortodoxă.”
1 răspuns
[…] Cititi mai departe pe Catholica,ro. […]