Lumea Catholica – ianuarie 2011
25.01.2011, România (Catholica) - Numărul pe luna ianuarie 2011 al revistei electronice Lumea Catholica nu putea să nu includă retrospective ale anului 2010. Ele sunt realizate una – „2010: Rezumatul anului papal” – din perspectiva activităţii Papei Benedict al XVI-lea, cu călătoriile sale, cu sfinţii şi fericiţii declaraţi, cu documentele şi învăţăturile sale, şi de asemenea cu controversele şi luptele cu care s-a confruntat; şi alta din perspectiva familiei, „2010: Bune şi rele pentru familie” prezentând cele mai importante 10 evenimente pozitive pentru familie şi cele mai importante 10 evenimente negative pentru familie. Ni se aminteşte astfel faptul că Rusia este hotărâtă să oprească declinul demografic, canadienii au învins legea privind legalizarea eutanasiei şi a sinuciderii asistate iar Marea Britanie intenţionează să blocheze accesul copiilor la pornografie, dar şi faptul că Ted Turner doreşte o politică mondială „un copil per familie” şi că Planned Parenthood consideră avortul şi contracepţia drept măsuri de stimulare economică.
În luna în care Biserica atât de rit latin cât şi bizantin a sărbătorit Botezul Domnului, un număr de trei materiale prezintă diferite aspecte privind Sacramentul Botezului. Primul este o selecţie de fragmente din „Instrucţiunea cu privire la Botezul copiilor”, dată de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei la 20 octombrie 1980; al doilea, „Botezul pruncilor şi păcatul originar”, susţine şi el necesitatea botezării de mici a copiilor prin explicarea doctrinei păcatului originar; iar al treilea, „Botezul numai prin scufundare?”, argumentează de ce sunt valabile şi alte modalităţi de a boteza. Două interviuri, cu Cardinalul Jozef Tomko, fost prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, şi respectiv cu PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, ne aduc în prim plan, din perspective diferite, figura Papei Ioan Paul al II-lea, acum când este aşteptată beatificarea sa la 1 mai 2011.
Dacă am avut parte de retrospective, nu lipsesc nici previziunile pentru anul 2011, în „Creştinii din lume în faţa unui an dificil”. De fapt, şi această afirmaţie a pr. John Flynn se bazează pe o trecere în revistă a celor mai recente atacuri asupra creştinilor, în special în Orient. Revista se încheie cu două articole de spiritualitate. „Să îi punem întrebări lui Dumnezeu” ne îndeamnă să ne apropiem cu încredere de Dumnezeul nostru, care „aşteaptă şi chiar ne invită să îl întrebăm”. Aceasta deoarece „Dumnezeu ne ia în serios ca persoane, iar persoanele pun întrebări. Dumnezeu Însuşi ne cheamă să punem întrebări, şi chiar, în ciuda omniscienţei şi imutabilităţii Sale, are şi El câteva întrebări pentru noi”. În fine, seria „Arta de a trăi” continuă cu articolul „Cumpătarea şi arta de a mânca”, o invitaţie la a reflecta la „Cât de mult mănânc”; „Ce mănânc”; „Cum mănânc”; „Când mănânc”. Pentru că, potrivit Sf. Grigore cel Mare, „atâta timp cât stomacul nu este ţinut în frâu, toate virtuţile eşuează”.