Papa încurajează dialogul cu Bisericile Ortodoxe Orientale
29.01.2011, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea încurajează dialogul în desfăşurare cu Bisericile Ortodoxe Orientale, care se concentrează în prezent pe expresiile istorice ale comuniunii cu Biserica Catolică. Papa i-a primit vineri, 28 ianuarie 2011, în audienţă, pe membrii Comisiei Internaţionale Mixte pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe Orientale. El şi-a exprimat recunoştinţa pentru lucrările care au început în 2003 ca o iniţiativă comună a liderilor catolici şi ortodocşi. Prima fază a acestui dialog, din anul 2009, a condus la un document comun: „Natura, constituţia şi misiunea Bisericii”. Acest document prezintă principiile comune cu privire la Biserică şi identifică temele care necesită discuţii ulterioare.
Pontiful a declarat: „Nu putem decât să fim recunoscători pentru faptul că după aproape 1500 de ani de separare ne găsim în continuare în acord cu privire la natura sacramentală a Bisericii, la succesiunea apostolică în slujirea preoţească şi la nevoia imperioasă de a da mărturie despre Evanghelia Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos în lume”. El a amintit că în această a doua fază a dialogului, comisia reflectă „din perspectivă istorică asupra modalităţilor în care Bisericile au exprimat comuniunea dintre ele de-a lungul secolelor”. „În timpul întâlnirii din această săptămână, voi aprofundaţi studiul vostru asupra comuniunii şi comunicării care au existat între Biserici până la mijlocul secolului al V-lea în istoria creştină, precum şi asupra rolului jucat de monahism în viaţa Bisericii din primele secole”.
„Trebuie să fim încrezători că reflecţia voastră teologică va conduce Bisericile noastre nu doar la a se înţelege mai profund una pe cealaltă, ci şi la a continua cu hotărâre drumul nostru spre comuniunea deplină la care suntem chemaţi din voinţa lui Cristos”. Papa Benedict al XVI-lea a continuat: „Mulţi dintre voi veniţi din regiuni în care indivizii şi comunităţile creştine se confruntă cu încercări şi dificultăţi ce sunt o cauză de profundă îngrijorare pentru noi toţi. Toţi creştinii trebuie să lucreze împreună în acceptare şi încredere reciprocă pentru a sluji cauza păcii şi a dreptăţii”.
Pontiful a concluzionat: „Fie ca mijlocirea şi exemplul numeroşilor martiri şi sfinţi care au dat mărturie curajoasă pentru Cristos în toate Bisericile noastre să susţină şi să întărească comunităţile voastre creştine”. Cele şase Biserici Ortodoxe Orientale includ Biserica Apostolică Armeană, Patriarhia Ortodoxă Coptă din Egipt, Patriarhia Siro-Ortodoxă de Antiohia, Biserica Ortodoxă din Etiopia, Biserica Ortodoxă din Eritreea şi Biserica Siro-Ortodoxă Malankareză. Aceste Biserici s-au despărţit de Roma după cel de-al patrulea Conciliu Ecumenic de la Calcedon, din 451, în urma controversei legate de adoptarea de către Conciliu a terminologiei cristologice privind două naturi într-o singură persoană.