Ignoranţa şi discriminarea înconjoară încă lepra
01.02.2011, Vatican (Catholica) - Contrastul puternic dintre cultul adus trupului în anumite regiuni ale lumii şi lipsa asistenţei sanitare de bază în altele este o realitate care îi afectează în mod particular pe leproşi, a amintit Arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, citându-l pe Papa Benedict al XVI-lea. Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Serviciilor de Sănătate a dat o declaraţie cu ocazia Zilei Mondiale pentru Combaterea Leprei, celebrată duminica trecută. Deşi lepra poate fi acum tratată, continuă să provoace suferinţă, a afirmat Arhiepiscopul Zimowski. El a spus că „ignoranţa, inegalitatea şi discriminarea” cresc în jurul acestei boli, ducând mai ales la eşecul în a înţelege nevoia unui tratament adecvat, la deficienţa în reabilitare a celor care sunt desfiguraţi de boală, şi la lipsa de înţelegere a faptului că aceia care sunt vindecaţi nu mai prezintă riscul de a răspândi infecţia.
Arhiepiscopul şi-a îndreptat apelul către victimele trecute şi prezente ale leprei, cerându-le să se angajeze în solidaritate cu cei care suferă, şi de asemenea să se roage pentru cei care „se îndepărtează numindu-vă ‘leproşi!’ fără a cunoaşte sau a dori să cunoască numele vostru, să recunoască demnitatea şi istoria voastră”. Arhiepiscopul Zimowski a amintit că în istoria Bisericii, au existat persoane care s-au angajat să aibă grijă de leproşi, ajungând până acolo încât să îşi sacrifice vieţile. El a menţionat trei oameni remarcabili dintre aceştia.
Primul a fost Cardinalul Paul-Emile Leger (1904-1991). Arhiepiscopul Zimowski a amintit referinţa făcută de Papa Benedict al XVI-lea la acest Cardinal în analiza retrospectivă a călătoriei sale în Camerun, Africa, făcută în cadrul audienţei generale din 1 aprilie 2009. „Un semn puternic al acţiunii umanizatoare a mesajului lui Cristos este cu siguranţă Centrul Cardinal Leger din Yaounde, destinat reabilitării persoanelor cu dizabilităţi. Fondatorul lui a fost Cardinalul canadian Paul-Emile Leger, care a ales să se retragă după Conciliu, în 1968, pentru a lucra între săraci”, a spus Papa cu acea ocazie. În continuare, Arhiepiscopul Zimowski a vorbit despre Sfântul belgian Damian de Veuster (1840-1889). Sf. Damian a lucrat cu leproşii în Hawaii până când el însuşi a contractat această boală şi a murit din cauza ei.
În fine, oficialul Vaticanului l-a reamintit pe Fericitul polonez Jan Beyzym (1850-1912). El a lucrat în mijlocul leproşilor în Madagascar, „şi chiar a reuşit să construiască pe această insulă un spital specializat, care este încă activ şi poate găzdui 150 de pacienţi”. Arhiepiscopul a citat reflecţia Papei Ioan Paul al II-lea din Cracovia la beatificarea Fericitului Beyzym: „Opera caritabilă a Fericitului Jan Beyzym a fost o componentă integrală a acestei misiuni fundamentale: a duce Evanghelia la cei care nu o cunosc. Acesta este cel mai mare dar de milostivire: a aduce oamenii la Cristos şi a le da ocazia de a cunoaşte şi a se bucura de iubirea Lui”.