Papa îndeamnă tinerii să studieze catehismul
03.02.2011, Vatican (Catholica) - „Unele persoane îmi spun că tineretul de astăzi nu este interesat de catehism; însă eu nu cred în această afirmaţie şi sunt sigur că am dreptate. El nu este atât de superficial cum este acuzat că ar fi; tinerii doresc să ştie în ce anume constă cu adevărat viaţa. Un roman despre crimă este îmbietor pentru că ne implică în soarta altor persoane, dar care ar putea să fie şi a noastră; această carte este convingătoare pentru că ne vorbeşte despre însuşi destinul nostru, şi de aceea îl priveşte îndeaproape pe fiecare dintre noi”. Acestea sunt cuvintele Papei Benedict al XVI-lea din prefaţa unei cărţi, care va fi publicată în curând în 7 limbi, intitulată „YouCat”, prescurtarea pentru Youth Catechism of the Catholic Church (Catehismul pentru tineri al Bisericii Catolice), fiind catehismul oficial pentru Ziua Mondială a Tineretului. Prefaţa Pontifului a apărut în traducere pe Ercis.ro
Scris pentru persoane de vârsta liceului şi pentru adulţii tineri, YOUCAT este o expresie accesibilă, contemporană a credinţei catolice. Formatul include întrebări şi răspunsuri, comentarii interesante, picturi şi ilustraţii marginale, definiţii concise ale unor termeni cheie, pasaje biblice şi citate din sfinţi şi alţi mari învăţători. Proiectul, după cum arată însuşi Papa, a fost iniţial încredinţat Congregaţiei pentru Episcopi, de către predecesorul său Papa Ioan Paul al II-lea. Îşi are originea într-o altă lucrare datând din anii 1980, o perioadă pe care Papa Benedict al XVI-lea a descris-o în prefaţa sa ca „dificilă pentru Biserică precum şi pentru societatea mondială, în timpul căreia s-a prospectat necesitatea de noi orientări pentru a găsi un drum spre viitor”. După Conciliul Vatican II (1962-1965) şi într-un climat cultural schimbat, a arătat el, „multe persoane nu mai ştiau ce ar trebui propriu-zis să creadă creştinii, ce anume învaţă Biserica, dacă ea poate să înveţe ceva definitiv, şi cum se pot adapta toate acestea la noul climat cultural”.
Astfel, Papa Ioan Paul al II-lea a încredinţat succesorului său sarcina de a coordona munca episcopilor, a teologilor şi a tinerilor într-o carte, editată de Arhiepiscopul de Viena, Cardinalul Christoph Schonborn. Papa Benedict al XVI-lea a mărturisit: „Am rămas înspăimântat de această misiune, şi trebuie să mărturisesc că m-am îndoit că ceva de felul acesta s-ar putea realiza… Trebuie să mărturisesc faptul că şi astăzi mi se pare un miracol faptul că acest proiect până la urmă a reuşit. Ne-am întâlnit de trei sau patru ori pe an timp de o săptămână şi am discutat cu pasiune despre fiecare porţiune de text care se dezvoltase între timp”. El îşi exprimă speranţa că tinerii se vor lăsa „fascinaţi” de catehism, şi certitudinea că sunt mult mai interesaţi de el decât cred cei mai mulţi.
Îndemnându-i să studieze catehismul, Pontiful atrage atenţia că „acest subsidiu la catehism… cere o viaţă nouă din partea voastră; vă prezintă mesajul Evangheliei ca ‘mărgăritar de preţ’ pentru care trebuie dat orice lucru. Pentru aceasta vă cer: studiaţi catehismul cu pasiune şi perseverenţă! Sacrificaţi timpul vostru pentru el! Studiaţi-l în tăcerea din camera voastră, citiţi-l în doi, dacă sunteţi prieteni, formaţi grupuri şi reţele de studiu, schimbaţi-vă idei pe Internet. Rămâneţi în orice mod în dialog cu privire la credinţa voastră!” Papa continuă: „Trebuie să cunoaşteţi ceea ce credeţi; trebuie să cunoaşteţi credinţa voastră cu aceeaşi precizie cu care un specialist în informatică cunoaşte sistemul de operare al unui computer… Aveţi nevoie de ajutorul divin, pentru ca credinţa voastră să nu se usuce ca o picătură de rouă la soare”.