În studiu necesitatea unui ordinariat pentru anglicanii americani
07.02.2011, Washington (Catholica) - Cardinalul Donald W. Wuerl a declarat într-un interviu că Biserica Catolică a trimis chestionare pentru a învăţa mai multe despre anglicanii din SUA ce şi-au exprimat dorinţa de a deveni catolici. Un răspuns suficient de mare ar însemna că este justificată crearea unui ordinariat anglican în Statele Unite. Congregaţia pentru Doctrina Credinţei l-a numit pe Arhiepiscopul de Washington ca delegat pentru asistarea grupurilor anglicane ce doresc să devină catolice prin intermediul unui ordinariat, o structură eclezială specială, asemănătoare în parte Diecezei.
„Sunt comunităţi anglicane şi anglicani ce doresc să afle mai mult despre ce înseamnă ordinariatul”, a declarat Cardinalul pentru CatholicNewsAgency. Primul pas este să se răspundă tuturor anglicanilor din SUA ce s-au arătat interesaţi de temă. „Au fost trimise chestionare prin care să putem afla mai clar cine sunt şi ce doresc ei anume. Scopul este să aflăm dacă există un răspuns atât de mare încât să garanteze nevoia înfiinţării unui ordinariat aici, în Statele Unite ale Americii. Am văzut deja cum Sfântul Scaun a înfiinţat un ordinariat în Marea Britanie. Şi probabil acesta ar fi modelul şi pentru ceea ce dorim aici, la noi.” Cardinalul Wuerl a subliniat însă că anglicanii ce intră în Biserica Catolică au nevoie de formare, iar Catehismul Catolic pentru Adulţi, al Conferinţei Episcopale, va fi în „inima” procesului.
În ultimele decenii Comuniunea Anglicană a fost divizată de o serie de probleme teologice şi morale, precum hirotonirea femeilor sau homosexualitatea slujitorilor altarului. În noiembrie 2009 Papa Benedict a promulgat constituţia apostolică „Anglicanorum Coetibus”, ce permite înfiinţarea de ordinariate pentru anglicanii ce doresc să revină în grup în Biserica Catolică, păstrându-şi unele elemente ale moştenirii şi liturgiei anglicane. Ordinariatele sunt într-un fel similare Diecezelor, dar pot fi conduse şi de un preot. Membrii ordinariatului sunt sub jurisdicţia liderului lor, ordinariul, chiar dacă stau pe teritoriul canonic al unui Episcop. Primul ordinariat a fost înfiinţat la 15 ianuarie. Acum, pe lângă americani, şi canadienii – tot la nivelul Conferinţei Episcopale – caută să vadă dacă există suficient interes pentru înfiinţarea altor ordinariate.