Concert de muzică gregoriană veche la Cluj
16.02.2011, Cluj (Catholica) - Un înălţător concert de muzică sacră a încântat credincioşii prezenţi, duminică, 13 februarie 2011, în capela „Sf. Iosif” din Cluj-Napoca. Schola gregoriana feminină „In Dulci Jubilo” de la Institutul de Muzică Sacră din Bucureşti „Mater et Filius” – un grup format din 8 membre, a interpretat lucrări de cânt gregorian intercalate cu momente de recitare a unor psalmi. Din repertoriu au făcut parte imnuri precum Ave Maria, Ecca virgo concipiet, Puer natus est, Aleluia. Dies sanctificatus, Dulcis Jesu Memoria, Ubi caritas, Pascha nostrum, Salve Regina. Prin acest concert spiritual, cu multă măiestrie, tinerele interprete au adus o interpretare nouă, dinamică, vie a cântului gregorian în forma sa autentică, originală.
Pr. Mircea Marţian, paroh al parohiei „Andrei Mureşanu”, gazda manifestării, a mulţumit în încheiere surorilor şi interpretelor care, prin tematica abordată, au condus spiritual auditoriul prin timpul Adventului, apoi a răsunat imnul bucuriei de la Sărbătoarea Crăciunului, un cânt al Sărbătorii Numelui lui Isus, după care a răsunat cânt specific Postului Mare, Duminicii Floriilor, ofertoriu din Joia Mare şi, în continuare, imnul triumfului Învierii de la Sfintele Paşti, imaginea fiind completată prin apariţia Mamei în imnul Salve Regina. Binecuvântarea finală şi un cuvânt de mulţumire, au fost adresate solistelor de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, care, în atmosfera de pace şi armonie creată, a reamintit cuvintele Sf. Augustin: „Qui cantat, bis orat” – cine cântă, se roagă de două ori.
Schola gregoriană feminină „In Dulci Jubilo” a fost creată în toamna anului 2010, în cadrul Institutului Ecumenic de Muzică Sacră din Bucureşti cu scopul promovării şi răspândirii acestui repertoriu deosebit de vast şi bogat al cântului gregorian şi în ţara noastră. Sub îndrumarea sr. dr. Carmen Petcu din Congregatio Jesu, schola propune o interpretare a cântării gregoriene în conformitate cu forma originală regăsită şi redescoperită prin studiul manuscriselor liturgice din secolele IX-XI, urmând linia de interpretare a marelui gregorianist francez, dom Eugene Cardine, călugăr benedictin al Abaţiei din Solesmes, fondatorul semiologiei gregoriene.
Dirijoarea corului, sr. Carmen Petcu CJ, a studiat cântul gregorian la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma sub îndrumarea unor profesori de renume mondial. Perfecţionându-se în această artă a spiritului, sr. Carmen desfăşoară o bogată activitate în domeniu: a dirijat mai multe coruri, a predat cântul gregorian colaborând cu prestigioase institute de muzică sacră şi mănăstiri din Italia, este director şi fondator al Institutului Ecumenic de Muzică Sacră din Bucureşti.