Calculatoarele nu au ce căuta în dormitor
17.02.2011, Roma (Catholica) - În lumea globalizată şi hiper-conectată a internetului şi noilor tehnologii, tinerii suferă de riscul izolării, afirmă preşedintele Asociaţiei italiene a Psihologilor şi Psihiatrilor Catolici (AIPPC). Tonino Cantelmi, fost chirurg specializat pe psihiatrie şi autor a peste 200 de lucrări, a susţinut aceasta într-o conferinţă intitulată „Tinerele generaţii în era internetului”, desfăşurată la sediul Asociaţiei Famiglia Domani. A afirmat cu acea ocazie că „este necesar să se cunoască aceste fenomene”. Cantelmi a mai spus că oamenii din Biserică sunt printre cei mai activi utilizatori ai internetului, aşa după cum a putut vedea în întâlniri pe acest subiect cu persoane din 150 de Dieceze.
Preşedintele AIPPC a spus că „tinerii şi copiii trebuie să folosească computerele în camere de trecere din casă şi nu în izolare, în dormitoarele lor”. „Afecţiunea, iubirea şi prietenia sunt instrumente importante pentru depăşirea acestor provocări tehnologice”, a mai afirmat el, subliniind că „frumuseţea este un minunat motor de vindecare de dependenţa tehnologică”. A observat apoi că „există o tot mai mare tendinţă de a tehno-comunica, creându-se un nou mod de relaţionare în care e mai simplu de exprimat propriile sentimente, ca atunci când ai luat ceva la ‘bord’.” Catelmi a avertizat asupra pericolului îndreptării spre o „societate lichidă”, fără puncte de referinţă, în care de exemplu sexualitatea şi rolurile specifice sunt înţelese confuz.
Web-ul ar putea să provoace în timp schimbări antropologice în sistemul de studiu – pentru elevi şi studenţi – prin adoptarea „hiper-textualităţii”, care face ca subiectul să schimbe textele în mod frecvent şi fără o succesiune logică. A amintit însă şi aspecte pozitive ale tehnologiei, precum consultaţiile medicale întreprinse prin internet pentru persoane din alte ţări.
Pt mine este interesant sa aflu ca oamenii din Biserica utilizeaza intens net-ul iar calculatorul sa nu fie in izolare.