Preşedintele Cor Unum despre mesajul Postul Mare 2011
22.02.2011, (Catholica) - Astăzi, 22 februarie 2011, în Aula Papa Ioan Paul al II-lea, a avut loc conferinţa de presă de prezentare a mesajului Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2011 cu tema „Împreună cu Cristos sunteţi înmormântaţi în botez, împreună cu el sunteţi şi înviaţi” (cf. Col 2,12). Au luat cuvântul Cardinalul Robert Sarah, preşedintele Consiliului Pontifical „Cor Unum”; Mons. Giampietro Dal Toso, secretar; Mons. Segundo Tejado Muńoz, subsecretar, amândoi în acelaşi Consiliu, şi Myriam García Abrisqueta, preşedinta Manos Unidas, (Spania).
Cardinalul Sarah, referindu-se la tema mesajului, a vorbit despre Botez. „Termenul care în greacă înseamnă botez (baptisma) indică o scufundare sau un plonjon în apele baptismale a celui pe care Apostolul Paul îl numeşte ‘omul vechi’, adică a celui care trăieşte după trup (cf. Col 3,9), care există numai pentru el însuşi, care se îndepărtează cu aroganţă de Creatorul său şi îşi închide ochii în mod egoist în faţa necesităţilor aproapelui său. […] Botezul este ‘întâlnirea cu Cristos’, care şterge păcatul strămoşesc moştenit de la primii noştri părinţi şi ne conferă o nouă natură, permiţându-ne să trăim ‘aceeaşi atitudine a lui Cristos’. Această ‘creatură nouă’ trăieşte după modul lui Cristos de simţi, prin viaţa supranaturală pe care o primeşte în Duhul Sfânt. Sfântul Paul prezintă roadele Duhului lui Dumnezeu care locuieşte în noi: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoinţa, bunătatea, fidelitatea, blândeţea, stăpânirea de sine (cf. Gal 5,22). În adâncul inimii, nu dorim oare aceste roade în viaţa noastră, acelea care singure sunt în capabile să ofere remediu durabil oricărei suferinţe umane, fie ea personală sau universală?”
La final prelatul a prezentat trei elemente ale „marelui dar pe care papa Benedict îl oferă Bisericii pentru acest Post Mare – la nivel atât individual cât şi comunitar -, o „busolă” pentru a reînsufleţi viaţa supranaturală care ne-a fost dăruită la Botez: 1. Înainte de toate, Sfântul Părinte fixează întâlniri concrete cu evenimente şi persoane specifice în cursul celor cinci duminici din Postul Mare, propunându-ne Cuvântul lui Dumnezeu care este proclamat în acele ocazii. Făcând astfel, doreşte să ne facă să experimentăm o întâlnire personală cu Cristos, răspuns la dorinţele cele mai profunde ale persoanei umane şi ale lumii. Cât de oportun ar fi să ne oprim asupra acestor texte din Scriptură – personal sau comunitar – şi să ne acordăm, în timpul acestor patruzeci de zile, să contemplăm cuvântul lui Dumnezeu şi să acţionăm în consecinţă!”
„2. În al doilea rând, întâlnirea cu Cristos, în cuvântul Său şi în Sacramente, se manifestă în opere concrete de milostivire. Şi în acest sens, parohiile, comunităţile, organismele noastre educative şi de alt gen, precum şi fiecare dintre noi, la nivel personal, avem posibilitatea, în acest timp propice, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, să schimbăm perspectiva inimii noastre de la o dimensiune egoistă la aceea a iubirii faţă de aproapele aflat în nevoie. De aici, un impuls pentru Campaniile din Postul Mare, pe care Conferinţele Episcopale din lume sunt chemate să le organizeze. 3. În al treilea rând, Papa ne propune perioada Postului Mare ca un ‘parcurs’ sau un ‘drum’, un moment pentru a face să rodească sămânţa plantată cu Botezul care oglindeşte întreaga existenţă a oricărei fiinţe umane, trăită între învierea lui Cristos şi aceea a fiecăruia dintre noi. Această ofertă supremă de comuniune cu Dumnezeu în veşnicie dă formă vieţii prezente, atât la nivel social cât şi individual. Primim o anticipare a ei în timpul veghii pascale, când auzim proclamându-se că ‘lumina Regelui veşnic a învins întunericul lumii’ (Preconiul Pascal).”