Căutaţi bogăţia doar dacă conduce la Dumnezeu
24.02.2011, Vatican (Catholica) - Citându-l pe Sf. Robert Bellarmin, Papa Benedict al XVI-lea le-a reamintit credincioşilor în ziua de miercuri, 23 februarie 2011, că bogăţia, sănătatea şi onoarea slujesc persoana numai dacă conduc la Dumnezeu. Pontiful a vorbit despre adevăratele valori ale vieţii când a oferit, în cadrul audienţei generale de miercuri, o reflecţie despre Sf. Bellarmin (1542-1621), una dintre figurile cheie ale Contra Reformei. Sfântul Părinte a evidenţiat principalele evenimente şi contribuţiile vieţii sfântului iezuit, toate orientate spre a-l pune pe Cristos în centrul la toate. „În scrierile acestui om de conducere se observă în mod foarte clar, chiar şi în caracterul rezervat în spatele căruia ascunde sentimentele sale, primatul pe care el îl acordă învăţăturilor lui Cristos”.
„Sfântul Bellarmin oferă astfel un model de rugăciune, sufletul oricărei activităţi: o rugăciune care ascultă Cuvântul Domnului, care este satisfăcută în contemplarea măreţiei Sale, care nu se retrage în ea însăşi, ci este bucuroasă să se abandoneze lui Dumnezeu”. Papa Benedict al XVI-lea a arătat că un semn distinctiv al spiritualităţii sfântului a fost „percepţia vie şi personală a bunătăţii imense a lui Dumnezeu”. Aceasta l-a condus la convingerea fermă că era „cu adevărat fiu iubit de Dumnezeu” şi i-a adus multă bucurie în rugăciune. Papa a continuat citând afirmaţia Sf. Bellarmin: „Cine îl găseşte pe Dumnezeu găseşte totul, cine îl pierde pe Dumnezeu pierde totul”. Episcopul Romei a mai amintit că iezuitul a învăţat cu claritate şi prin propriul lui exemplu că „nu poate exista adevărată reformă a Bisericii dacă mai întâi nu există reforma noastră personală şi convertirea inimilor noastre”.
Sfântul Părinte a menţionat una dintre reflecţiile lui Bellarmin din lucrarea sa „De ascensione mentis in Deum”: „Dacă ai înţelepciune, înţelege că eşti creat pentru gloria lui Dumnezeu şi pentru mântuirea ta veşnică. Acesta este scopul tău, acesta este centrul sufletului tău, aceasta este comoara inimii tale. De aceea, consideră adevărat bine pentru tine ceea ce te conduce la scopul tău, adevărat rău ceea ce te face să îţi lipsească scopul tău. Evenimente prospere sau potrivnice, bogăţii şi sărăcii, sănătate şi boală, onoruri şi batjocuri, viaţă şi moarte, înţeleptul nu trebuie nici să le caute, nici să le alunge prin el însuşi. Dar sunt bune şi de dorit numai dacă ele contribuie la gloria lui Dumnezeu şi la fericirea ta veşnică, sunt rele şi trebuie alungate dacă o împiedică”.
„Desigur, acestea nu sunt cuvinte care nu mai sunt la modă”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, „ci cuvinte care trebuie meditate îndelung astăzi de către noi, pentru a orienta drumul nostru pe acest pământ. Ne amintesc că scopul vieţii noastre este Domnul, Dumnezeul care s-a revelat în Isus Cristos, în care El continuă să ne cheme şi să ne promită comuniunea cu El. Ne amintesc importanţa de a ne încrede în Domnul, de a ne dedica într-o viaţă fidelă faţă de Evanghelie, de a accepta şi ilumina cu credinţa şi cu rugăciunea orice împrejurare şi orice acţiune a vieţii noastre, mereu îndreptaţi spre unirea cu El”.