LC: Războiul şi Sf. Josemaria Escriva în viziunea regizorului Roland Joffe
26.02.2011, SUA (Catholica) - În data de 25 martie 2011, în Spania, va avea loc premiera mondială a filmului „There be dragons” („Veţi găsi dragoni”), o interpretare liberă a vieţii Sfântului Josemaria Escriva, în viziunea regizorului britanic premiat cu Oscar, Roland Joffe (The Mission, Killing Fields). Rolul tânărul preot Josemaria Escriva de Balaguer, singurul personaj istoric din această ecranizare ce se desfăşoară pe fundalul războiului civil spaniol din 1936-1939, este interpretat de Charlie Cox. Într-o „avanpremieră”, revista Lumea Catholica ne propune, în numărul său pe luna februarie 2011, un interviu luat de Jesus Colina, pentru agenţia ZENIT, regizorului, în care acesta a explicat viziunea sa asupra personalităţi Sf. Josemaria şi mesajele pe care a dorit să le transmită prin intermediul filmului, al cărui scenarist este de asemenea.
Pornind de la contextul războiului civil din Spania, regizorul a recunoscut că este dificil să se găsească loc pentru speranţă în mijlocul violenţei, dar a subliniat cu convingere: „Iertarea este posibilă! Ciclurile de violenţă pot fi oprite, după cum a demonstrat preşedintele Nelson Mandela în Africa de Sud. Iertarea a fost posibilă pentru mulţi eroi în Rwanda, şi a fost oferită şi acceptată de către mulţi israelieni şi palestinieni curajoşi. Josemaria a spus că oamenii normali sunt capabili să fie sfinţi, şi cred că el se referea la acest tip de iertare eroică. Posibilitatea inepuizabilă de iertare lasă loc pentru speranţă. Dar preţul este mare: este nevoie de o înţelegere profundă a ceea ce înseamnă a fi pe deplin om, o înţelegere profundă a compasiunii şi o decizie fermă, şi da, eroică, de a nu fi prins de ura predominantă, ci de a lupta împotriva ei cu o iubire nepieritoare”.
Astfel, filmul nu vorbeşte doar despre războiul civil, ci este şi o metaforă pentru războaiele care pot apărea între membrii unei familii. „În mod fundamental, noi toţi trebuie să alegem între a ne lăsa învinşi de resentimentele noastre, sau a găsi o modalitate de a le învinge. Putem vedea viaţa ca pe o serie de nedreptăţi, de refuzuri şi de răni, sau ca o serie de oportunităţi, şanse de a învinge aceşti dragoni prin dorinţa puternică de a înlocui ura cu iubire şi unitate. Mulţi adăpostesc în lăuntrul lor această dragoste şi pot face această alegere eroică. Ei îşi dau seama că pot face alegerea de a fi liberi. Au tăria de caracter pentru a înţelege că ura este o închisoare. Nimeni dintre cei care urăsc nu poate fi liber… Pe de altă parte, atunci când oamenii aleg să iubească, un observator imparţial poate vedea în ei sentimentul de libertate, compasiune, generozitate. În cele din urmă, toţi ne confruntăm cu aceste opţiuni”.
În privinţa Sf. Josemaria, regizorul precizează: „Dintre toate personajele din film, Josemaria este singurul care a existat istoric, singurul despre care abundă mărturii şi dovezi. Cred că reprezentarea pe care o arătăm despre sensibilitatea lui Josemaria, despre simţul umorului pe care, fără îndoială, l-a avut, rezultă din evenimentele vieţii sale şi este, într-adevăr, foarte aproape de ceea ce a fost el cu adevărat. Am dorit să găsesc un punct de vedere onest în trasarea profilului său, şi să iau în serios credinţa lui, aşa cum el a făcut-o… Istoria lui Josemaria este cea a unui om care a obţinut extraordinara performanţă de a-şi simplifica viaţa în jurul unei iubiri faţă de Dumnezeu reale şi puternice. Această iubire faţă de Dumnezeu devine un principiu de organizare care îl modelează, şi un fel de simplitate şi putere”.