Mons. Roland Minnerath despre „Evanghelizare şi postmodernitate”
04.03.2011, Iaşi (Catholica) - , 3 martie 2011, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi l-a primit pe Mons. Roland Minnerath, Arhiepiscop şi Mitropolit de Dijon (Franţa), care a susţinut în Aula Magna a institutului conferinţa „Evanghelizare şi postmodernitate”, din cadrul seriei de manifestări academice dedicate temei „Biserica şi secularizarea. Provocări şi strategii pastorale”, pe care institutul o propune celor interesaţi de răspândirea mesajului evanghelic în contextul societăţii actuale, aflăm de pe Ercis.ro.
Joi dimineaţă, la ora 7, Mons. Minnerath a prezidat Sfânta Liturghie în capela Institutului, exprimându-şi bucuria de a vedea numărul mare de seminarişti şi de părinţi profesori prezenţi la altar. Studenţii au fost încurajaţi să aprofundeze învăţătura creştină, care aduce o mai mare credibilitate mesajului evanghelic. La ora 17, conferinţa susţinută de oaspetele francez a reunit corpul profesoral şi studenţii teologi ai Institutului, dar şi alţi oaspeţi interesaţi de problema evanghelizării în societatea postmodernă. O prezenţă deosebită a fost aceea a Preasfinţitului Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, care a salutat această manifestare culturală.
Conferinţa Mons. Minnerath a avut trei părţi. În partea întâi, intitulată „Raportul creştinism-cultură”, au fost prezentate date cu privire la raportarea creştinismului faţă de cultura occidentală. Partea a doua a conferinţei, intitulată „Deconstrucţia culturii creştine”, a prezentat deformarea centrului culturii, care nu îl mai are ca subiect pe Dumnezeu, ci pe om. Tot în această parte cei prezenţi au fost familiarizaţi cu modernitatea, percepută ca o versiune secularizată a eticii creştine. Potrivit gândirii moderne, raţiunea nu mai este o participare la Cuvântul întrupat, ci capătă un orizont terestru, material; gândire preluată şi de postmodernitate, care domină peisajul cultural al Europei occidentale din ultimii 20 de ani.
În partea a treia a acestei conferinţe, intitulată „În ce fel ar trebui abordată problema postmodernităţii”, s-a încercat conturarea posibilelor ocazii de evanghelizare care pot apărea în postmodernitate, care promovează o nouă etică universală eliberată de legea naturală. În faţa acestei provocări, Biserica îşi face simţită prezenţa prin afirmarea valorilor evanghelice cu ocazia întrunirilor organizate de diferite organizaţii cu caracter social. Au fost analizate Conferinţele ONU de la Cairo (1994) şi Pekin (1995), care au ridicat probleme ce ating direct persoana umană. În concluzie, conferenţiarul a arătat că ucenicii lui Cristos trebuie să facă să strălucească o altă viziune despre om şi despre societatea umană în faţa unei culturi mediatice, individualiste şi nihiliste, aşa cum este cea propusă de postmodernitate.