Celulele rădăcină din cordonul ombilical au salvat-o
09.03.2011, Sevilia (Catholica) - O fetiţă de patru ani a devenit prima pacientă din Spania care s-a vindecat de cancer la creier după ce a fost tratată cu celule rădăcină prelevate din propriul cordon ombilical. Anunţul vindecării fetiţei a fost făcut public la 7 martie de compania Crio-Cord, o bancă de celule rădăcină din Spania. Alba s-a născut sănătoasă în 2007, dar la doi ani a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer la creier. Tratamentul ei a constat din extragerea majorităţii tumorii din creier. A intrat şi în chimioterapie pentru a reduce sau chiar elimina rămăşiţele de tumoare.
Sistemul sanguin al Albei a fost distrus după prima rundă de chimioterapie, fiind nevoie astfel de un transfer de celule rădăcină (luate din cordonul ombilical). Procedura a avut loc în 2009, condusă de dr. Luis Madero de la Departamentul de Oncologie şi Hematologie al Spiritului Nino Jesus din Madrid. Astăzi Alba are patru ani şi este o fetiţă sănătoasă. La trei luni după transplant, Alba a primit noi celule rădăcină luate din sângele periferic pentru a accelera producerea de trombocite. După paisprezece luni sistemul ei sanguin s-a refăcut complet şi de atunci se bucură de o viaţă normală. Dr. Madero a numit unic cazul ei. „Folosirea de celule rădăcină pentru a regenera sistemul sanguin este un tratament de lungă durată pentru această formă de cancer”, a spus el. Ceea ce face cazul ei unic este că „pentru prima oară în ţara noastră, celulele rădăcină provin din chiar cordonul ombilical al pacientului, conservate de la naştere. În ultimii ani, transplantul de celule rădăcină ombilicale a devenit tot mai comun. În cazul fraţilor, aceste celule rădăcină sunt cea mai bună opţiune terapeutică ce poate exista.”
Tatăl lui Alba, Santiago, inginer de calculatoare, şi mama ei, Teresa, profesoară de literatură, sunt de acord că păstrarea cordonului ombilical al Albei a fost cea mai bună investiţie pe care au făcut-o vreodată. „Păstrarea cordonului ombilical este un pariu cu viitorul, o poliţă de asigurare de care nu ştii dacă vei avea nevoie dar ar putea să îţi salveze viaţa”, a spus Teresa. Şeful de la Crio-Cord, Guillermo Munoz, s-a declarat de asemenea încântat de rezultatele terapiei. A spus că organizaţia sa „a fost mândră să contribuie la vindecarea Albei”. Cazuri ca acestea confirmă faptul că „sângele din cordonul ombilical este o sursă excelentă de celule rădăcină. Fiind cele mai tinere celule de felul lor din trupul uman, ele au cel mai mare potenţial de vindecare”, a explicat Munoz. Biserica aprobă folosirea celulelor rădăcină din cordonul ombilical, opunându-se însă prelevării lor din embrioni umani, care sunt ucişi pentru astfel de proceduri. Există însă concepţia răspândită, contrazisă şi de cazul de mai sus, că doar celulele rădăcină embrionice ar putea vindeca.