În Post să experimentăm milostivirea regeneratoare a lui Dumnezeu
10.03.2011, Vatican (Catholica) - data de 9 martie 2011, Miercurea Cenuşii, Papa Benedict al XVI-lea a prezidat tradiţionala procesiune penitenţială de la biserica Sf. Anselm, de pe Colina Aventin din Roma, la Bazilica Santa Sabina, unde a celebrat Liturghia. Papa a primit cenuşa de la Cardinalul Jozef Tomko, titular al bazilicii, apoi a împărţit el însuşi cenuşă Cardinalilor şi Episcopilor prezenţi, precum şi unui număr de credincioşi. „Astăzi începem perioada liturgică a Postului Mare cu ritualul emblematic al impunerii cenuşii, prin care intenţionăm să ne asumăm sarcina de a ne întoarce inimile către orizonturile Harului”, a spus Papa în predica sa. „Aceasta nu este o convertire superficială sau tranzitorie, ci un itinerariu spiritual care are un efect profund asupra conştiinţelor noastre şi implică o intenţie sinceră de a ne schimba vieţile”.
„Aceasta înseamnă a întreprinde o convertire autentică la Dumnezeu – întorcându-ne la El – recunoscând sfinţenia Lui, puterea Lui, măreţia Lui”, a continuat Sfântul Părinte. „O astfel de convertire este posibilă pentru că Dumnezeu este bogat în milostivire şi mare în iubire. Milostivirea lui este regeneratoare… Dumnezeu, într-adevăr, nu doreşte moartea păcătoşilor, ci convertirea lor la viaţă… El ne oferă iertarea… pentru a ne da o inimă nouă purificată de răul care o împovărează, pentru a ne conduce să participăm la bucuria Lui. Lumea noastră are nevoie să fie convertită de Dumnezeu, are nevoie de iertarea Lui, de iubirea Lui, are nevoie de o inimă nouă”.
„‘Chemarea lui Cristos la convertire’, afirmă Catehismul Bisericii Catolice, ‘continuă să răsune în vieţile creştinilor… Este o îndatorire neîntreruptă pentru întreaga Biserică: ea, incluzând în sânul ei oameni păcătoşi, deopotrivă sfântă şi având mereu nevoie de purificare, practică neîncetat pocăinţa şi înnoirea’. Această luptă pentru convertire nu este un efort exclusiv uman. Este dinamismul ‘inimii smerite’, atrase şi mişcate de har pentru a răspunde la milostivirea lui Dumnezeu”. „Oricine se poate deschide faţă de acţiunea lui Dumnezeu, faţă de iubirea Lui”, a exclamat Papa. „Cu mărturia noastră evanghelică, noi creştinii trebuie să fim mesaje vii; într-adevăr, în multe cazuri, noi suntem singura Evanghelie pe care oamenii de astăzi o mai citesc… Un motiv în plus pentru a trăi cum se cuvine Postul Mare este acela de a oferi o mărturie de credinţă vie înaintea unei lumi aflate în dificultate, o lume care are nevoie să se întoarcă la Dumnezeu, o lume care are nevoie de convertire”.
În final, Sfântul Părinte s-a referit la Evanghelia zilei, în care Isus reafirmă principalele trei fapte de pietate în legea lui Moise: pomana, rugăciunea şi postul. Cristos „evidenţiază că aceste trei acte de pietate cuprind o ispită comună: dorinţa de a fi stimaţi şi admiraţi pentru o faptă bună… Domnul Isus nu cere să se arate un respect formal unei legi străine de om… dimpotrivă, El ne invită să redescoperim aceste trei fapte de pietate, şi să le trăim mai profund, nu din iubire pentru sine ci din iubire pentru Dumnezeu, ca un mijloc pe drumul convertirii la El. Pomana, rugăciunea şi postul, acesta este itinerariul pedagogiei divine care ne însoţeşte, nu doar pe perioada Postului Mare, spre întâlnirea cu Domnul Înviat; un itinerariu care trebuie urmat fără ostentaţie, cu certitudinea că Tatăl ceresc poate citi şi vedea în adâncurile secrete ale inimilor noastre”.