Carnaval înainte de Post la Lugoj şi Orăştie
11.03.2011, Lugoj (Catholica) - Vineri, 4 martie 2011, la Centrul pastoral eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din Lugoj a avut loc cea de-a patra ediţie a Carnavalului Catolic. În acest an tinerii din ASTRU Lugoj s-au ocupat de reluarea organizării acestui moment recreativ, după o pauză de doi ani. La eveniment au participat tineri de la Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj. Alături de tineri au mai participat două surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare din Lugoj, precum şi diferiţi preoţi cu familiile lor, din oraş şi din parohiile învecinate. Nici la această ediţie de carnaval nu a lipsit juriul din care au făcut parte: un preot greco-catolic, o soră din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, un teolog absolvent şi doi reprezentanţi ai tinerilor, aflăm de pe BRU.ro.
După parada prezentării costumelor şi probele de dans, s-au acordat premii pentru cel mai hazliu costum, cel mai tânăr măscărici, cel mai popular costum, costumul cel mai original, şi nu în ultimul rând, marele premiu. A existat un premiu şi pentru cel mai „naşpa” costum, care de fapt a fost o mască ce s-a dovedit a fi puţin înfricoşătoare, în special pentru cei micuţi. Premiile au constat în cărţi cu tematică religioasă catolică, rozarii, jucării de pluş şi alte obiecte. Fiecare premiant a primit câte o diplomă în semn de amintire a acestei ediţii de carnaval. Seara a continuat cu dans şi diferite jocuri într-o atmosferă plină de bucurie, entuziasm şi voie bună. Prima ediţie a Carnavalului Catolic la Lugoj a avut loc în anul 2006. Au urmat două ediţii consecutive şi apoi o pauză de doi ani.
Tot în ziua de 4 martie, a avut loc la Orăştie a şasea ediţie a „Carnavalului Piticot”, la demisolul bisericii greco-catolice cu hramul Sfântul Ilie Tezviteanul din localitate. Carnavalul, la care au participat copiii grupelor ce le pregăteşte pentru viaţa creştină pr. protopop Silviu Lucian Bindea, a avut parte de o largă gamă de costume: de la ţigănci cu rochii largi şi cu multe giuvaeruri, la zâne; de la sângerosul vampir, la samurai – personaje din cărţile de poveşti sau de desene animate. Ajutoare de nădejde în organizarea Carnavalului au fost Cristian Bindea, cel care a şi făcut o bună parte dintre fotografii, şi Roberto Luchini, doi tineri foarte implicaţi în viaţa parohiei. Cei mici au prezentat costumaţia sau au recitat, au cântat, au dansat şi s-au distrat. Participanţii la concursuri au primit câte o diplomă de carnaval.