Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Sanitar la Cluj-Napoca
13.02.2013, Cluj (Catholica) - a Mondială a Bolnavului şi a Personalului Sanitar sărbătorită duminică, 10 februarie 2013, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj, a reunit sub bolta bisericii pe cei care fac parte din lumea ce se confruntă zilnic cu ameninţarea bolii şi a morţii, deopotrivă bolnavi şi personal sanitar. Pentru aceştia s-a înălţat în această zi rugăciunea preoţilor şi credincioşilor Eparhiei de Cluj-Gherla, în comuniune cu întreaga Biserică Catolică, citim într-un amplu material apărut pe BRU.ro.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Magnificat” al Catedralei. Între preoţii care au concelebrat alături de Episcopul eparhial, au fost pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, pr. Anton Crişan, vicar cu preoţii, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, preoţi care se ocupă cu pastoraţia bolnavilor din spitale. La eveniment au participat Asociaţia Caritas Eparhial-Cluj, Centrul de zi „Sfânta Maria” din cadrul Asociaţiei pentru protejarea handicapaţilor neuropsihici, Fundaţia „Familia Sfântă”, Fundaţia „Credinţă şi Lumină”, Şcoala Specială „Transilvania”. Au fost invitaţi dr. Eugen Lupu, preşedinte, împreună cu peste 80 de membrii ai Asociaţiei Medicilor Catolici – Cluj şi alţi medici din spitalele clujene în care se desfăşoară pastoraţia celor 7 preoţi capelani greco-catolici.
„Ziua Mondială a Bolnavului, în mod particular ne invită să ne valorificăm talanţii primiţi şi darul vieţii noastre”, a spus PS Florentin în cuvântul de învăţătură, „oferindu-l în mod gratuit şi pentru aceste persoane care au nevoie de ajutor. Dacă ne considerăm uneori superiori lor, să ştim că paradoxal, în această lume, nu săracul are nevoie de bogat şi nici cel lipsit de cel avut, după cum nici cel bolnav de cel sănătos, ci judecând după criteriile creştine este exact invers: bogatul are nevoie de sărac pentru a face un act de caritate, după cum cel învăţat are nevoie de cel neînvăţat, pentru ca, de asemenea, să îşi utilizeze talanţii, iar cel sănătos care are şi studiile necesare, are nevoie de cel bolnav pentru a putea exersa profesiunea pentru care s-a pregătit, dar şi harul carităţii pe care îl poate dobândi. Pentru că, în cel suferind, nu este suficient să vedem un om care cere ajutor, ci trebuie să vedem mult mai mult: ca şi creştini, trebuie să avem puterea să vedem chipul lui Hristos răstignit.” Aceasta pentru că, „Hristos se identifică tocmai cu cei goi, flămânzi, bolnavi, întemniţaţi. De aceea, Biserica doreşte astăzi să pună în faţă, în primele rânduri, aceste persoane care adeseori sunt marginalizate sau aşezate tocmai în ultimele rânduri, sau poate nici nu îşi găsesc locul în societate. ”
La final, după ce a prezentat asociaţiile şi operatorii sanitari prezenţi Liturghia oferită pentru ei, pr. vicar Ioan Mătieş a invitat pe prof. dr. Ioan Ştefan Florian, director al Clinicii de Neurochirurgie şi Preşedinte al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie, care a rostit un cuvânt în numele medicilor catolici. În aceeaşi după-masă, la invitaţia pr. capelan Bogdan Doboş, PS Florentin a vizitat Institutul Inimii şi apoi, Clinica de Nefrologie, aici fiind primit cu multă deschidere de prof. Dan Vlăduţiu din partea conducerii acestei clinici. Mulţumind celor care l-au primit în cele două clinici clujene, personal medical şi pacienţi, PS Florentin le-a împărtăşit câteva gânduri: „Consider că alături de dvs., ‘îngerii păzitori’ ai celor care au nevoie de alinarea suferinţelor şi de persoane competente pentru a le reda societăţii, ajutorul preoţilor este important pentru că dvs. vă ocupaţi de partea fizică iar preoţii se ocupă de partea spirituală şi uneori pot ajuta spiritual vindecarea sau, dacă nu, ajută trecerea dincolo, uşor, cu siguranţă. […] Suntem aici pentru a ne ruga şi pentru a-L ruga pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, să înlăture orice urmă de păcat şi de rău şi de asemenea să dăruiască lumină, înţelepciune, celor care vă sunt aproape.” În ambele clinici s-au înălţat rugăciuni atât pentru cei care sunt în suferinţă, cât şi pentru cei care se îngrijesc de ei, iar apoi PS Florentin a vizitat bolnavii din saloane, oferindu-le binecuvântarea arhierească şi cuvinte de alinare sufletească.