Papa Benedict a modificat ritualurile de la inaugurarea pontificatului următor
22.02.2013, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a cerut operarea câtorva modificări în Liturghiile şi celebrările care vor marca inaugurarea următorului pontificat. Riturile şi gesturile care nu sunt strict sacramentale vor avea loc fie înaintea unei Liturghii, fie într-o ceremonie care nu implică Liturghia, a spus astăzi pentru CNS Mons. Guido Marini, maestrul ceremoniilor liturgice papale. Una dintre schimbările cele mai vizibile, a spus el, va fi revenirea la „actul de ascultare” public, în cadrul căruia fiecare Cardinal prezent la Liturghia inaugurală a Papei va veni în faţă şi îşi va declara loialitatea.
Când Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Liturghia inaugurală în 2005, au fost alese 12 persoane care să îi reprezinte pe toţi catolicii: trei Cardinali, un Episcop, un preot diecezan, un diacon, un călugăr, o călugăriţă, un cuplu căsătorit şi un tânăr şi o tânără recent miruiţi. Mons. Marini a spus că Papa Benedict al XVI-lea a aprobat personal schimbările la 18 februarie, printre altele fiind şi o varietate mai largă de rugăciuni din Liturghia tradiţională, cântate, pe lângă repertoriul muzical compus pentru momentul din 2005. După ce a experimentat personal riturile liturgice proiectate de predecesorul Mons. Marini – şi aprobate de Papa Benedict imediat după alegerea sa – Pontiful a sugerat „unele schimbări pentru îmbunătăţirea textului” ritualului de începere a pontificatului, oficial cunoscut sub numele de „Ordo Rituum pro Ministerii Petrini Initio Romae Episcopi.” Schimbările, a spus Mons. Marini, „sunt în linia modificărilor făcute în celebrările papale” de-a lungul pontificatului Papei Benedict.
Ediţia anterioară a cărţii cu textul ritualului solicita noului Papă să viziteze Bazilicile San Paolo fuori le mura şi Santa Maria Maggiore în 2-3 săptămâni de la instalare. Noua carte, a explicat Mons. Marini, lasă noului Papă să decidă „când ar fi cel mai oportun, chiar la ceva distanţă de alegerea sa, şi sub forma care o consideră mai potrivită, fie Liturghie, fie o celebrare a Orelor sau un act liturgic particular”, precum cel din cartea din 2005. Pe de altă parte, într-un răspuns prin email, Mons. Marini a spus pentru CNS că nu s-au adus modificări semnificative la „Ordo rituum conclavis”, cartea de ritualuri, Liturghii şi rugăciuni care se foloseşte la Conclavul pentru alegerea unui nou Papă.
Daca Preasfantul Papa a hotarat sa se retraga, respecta-ti-i decizia. Numai Sfintia Sa ne poate da lamuriri, dar ar fi bine sa nu tragem concluzii pripite. Ceea ce a declarat Sfintia Sa cred ca e mai mult decat suficient pentru a intelege gestul Domniei Sale. Cu stima si respect, o enoriasa greco-catolica. AMIN.