Vaticanul a stabilit perioada pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor 2015
27.02.2013, Vatican (Catholica) - Sfântul Scaun a anunţat perioada pentru cea de-a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, confirmând în mod oficial că evenimentul se va desfăşura în Philadelphia, în perioada 22-27 septembrie 2015. „Cu cât încurajăm şi sprijinim mai mult integritatea familiilor, cu atât va deveni mai sănătoasă societatea”, a declarat Arhiepiscopul Charles J. Chaput de Philadelphia. Într-un anunţ din 25 februarie din partea Vaticanului, Papa Benedict al XVI-lea a confirmat datele Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care se aşteaptă să atragă zeci de mii de participanţi din întreaga lume. Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Familie, care organizează Întâlnirea, a promis sprijinul în următoarele luni de planificare a evenimentului internaţional.
Începute în anul 1994 de Papa Ioan Paul al II-lea, Întâlnirile Mondiale ale Familiilor au loc o dată la 3 ani, şi caută sprijinirea şi întărirea familiilor din întreaga lume. Evenimentul a fost găzduit ultima dată în Milano, Italia, în 2012. Peste 1 milion de persoane s-au adunat la Liturghia cu Sfântul Părinte, fiind reprezentate 153 de naţiuni. Întâlnirea din Philadelphia va marca prima dată când evenimentul se desfăşoară în Statele Unite. „Întâlnirea Mondială a Familiilor este menită să fie un dar nu doar pentru catolicii din Philadelphia, ci pentru fiecare persoană de bunăvoinţă din Pennsylvania şi împrejurimi”, a spus Arhiepiscopul Chaput într-o conferinţă de presă din 25 februarie. El a explicat că astfel de evenimente „devin momente de har”, având capacitatea de „a transforma, în moduri profund pozitive, nu doar spiritul vieţii catolice din regiunea noastră, ci întreaga comunitatea publică”.
Arhiepiscopul i-a mulţumit Papei Benedict al XVI-lea pentru că a ales Philadelphia, bogată în istorie americană, amintind importantele principii politice ale drepturilor omului, libertăţii şi demnităţii legate de naşterea naţiunii, despre care Pontiful a vorbit adesea. Arhiepiscopul a adăugat că Sfântul Părinte „a văzut întotdeauna în tăria familiei o garanţie a maturităţii şi libertăţii umane”. Philadelphia este importantă şi pentru Biserica din America, a continuat el, dând exemple precum Sfinţii Katharine Drexel şi John Neumann, vorbind şi despre slujirea în domeniul educaţiei catolice şi a pastoraţiei imigranţilor, minorităţilor şi nevoiaşilor. „Biserica din Philadelphia este de asemenea o comunitate care are nevoie de vindecare şi reînnoire”, a recunoscut Arhiepiscopul Chaput. „Avem datoria foarte serioasă de a ajuta să se vindece persoanele care au fost rănite în trecut, şi a proteja mai bine copiii şi tinerii”.
Totuşi, dincolo de această datorie critică, există obligaţia de bază a Bisericii, „de a-l predica pe Isus Cristos” şi de a ajuta oamenii să îl găsească pe Dumnezeu şi să îşi trăiască „credinţa cu bucurie şi convingere”. A fost prezentat în 25 februarie şi logo-ul Întâlnirii – un clopot cu o cruce şi cinci figuri distincte, destinat să reflecte „unitatea familiei, oraşul însuşi şi, de asemenea, rolul oraşului ca locul de naştere al libertăţii religioase în Statele Unite”, potrivit unei declaraţii a Arhidiecezei. Guvernatorul Pennsylvaniei, Tom Corbett, catolic, l-a citat pe Papa Ioan Paul al II-lea: „Aşa cum merge familia, aşa merge naţiunea, şi aşa merge întreaga lume în care trăim”. El a arătat că familiile fidele „au jucat un rol profund în construirea nu doar a Philadelphiei ci şi a statului Pennsylvania”, care este astăzi „îmbogăţit de diversitatea noastră de credinţe”. „Acest eveniment special nu este doar o oportunitate de a primi familiile din întreaga lume, ci şi una de a celebra moştenirea noastră religioasă distinctivă ca stat şi ca naţiune”, a spus el.