Să dăruim tinerilor înţelepciunea vieţii
16.03.2013, Vatican (Catholica) - Să nu cedăm în faţa pesimismului, să dăruim tinerilor înţelepciunea vieţii – este unul dintre îndemnurile din discursul pe care Papa Francisc l-a adresat în dimineaţa zilei de vineri, 15 martie 2013, Cardinalilor primiţi în audienţă în Sala Clementină. A fost prima audienţă acordată de noul Pontific care, în discursul său, întrerupt de mai multe ori de reflecţii libere, a reamintit „gestul curajos şi umil” al Papei Benedict al XVI-lea. Papa Francisc a oferit două meditaţii: prima despre Duhul Sfânt, şi a doua despre darurile bătrâneţii. Cu stilul său simplu şi jovial, pe care toată lumea începe acum să îl cunoască şi să îl îndrăgească, Papa Francisc s-a adresat Cardinalilor ca fraţi, în prima audienţă de după Conclav, întâlnirea care, după cum a spus chiar el, dă mărturie despre „o prelungire a comuniunii ecleziale intense experimentate în această perioadă”. Pontiful a pus aşadar accentul pe atmosfera de mare cordialitate care a făcut să crească „cunoaşterea reciprocă şi deschiderea reciprocă”.
Sfântul Părinte le-a mulţumit celor care au colaborat la guvernarea Bisericii în timpul la sede vacante, şi a adresat un gând plin de afecţiune Cardinalului Mejia, care a suferit un infarct. Papa Francisc s-a întors cu memoria la primele momente ale pontificatului său, mărturisind emoţia sa la vederea „imaginii sugestive a poporului care se roagă şi este bucuros” din Piaţa San Pietro. El a vorbit şi despre „afecţiunea şi solidaritatea Bisericii universale, precum şi atenţia atâtor persoane care, deşi nu împărtăşesc credinţa noastră, privesc cu respect şi admiraţie la Biserică şi la Sfântul Scaun”. A adresat apoi un gând „plin de mare afecţiune de profundă recunoştinţă” veneratului său predecesor, Papa emerit Benedict al XVI-lea, „care în aceşti ani de pontificat a îmbogăţit şi a revigorat Biserica prin magisteriul său, bunătatea sa, călăuzirea sa, credinţa sa, umilinţa sa şi blândeţea sa. Vor rămâne un patrimoniu spiritual pentru toţi! Slujirea petrină, trăită cu dăruire totală, a avut în el un interpret înţelept şi umil, cu privirea îndreptată mereu spre Cristos, Cristos înviat, prezent şi viu în Euharistie… Simţim că Papa Benedict al XVI-lea a aprins în adâncul inimilor noastre o flacără: ea va continua să ardă pentru că va fi alimentată de rugăciunea sa, care va susţine în continuare Biserica în drumul său spiritual şi misionar.
Papa Francisc a vorbit apoi despre Duhul Sfânt, despre acţiunea Paracletului, care este „protagonistul suprem al oricărei iniţiative şi manifestări de credinţă”: „Este curios: pe mine mă pune pe gânduri aceasta. Mângâietorul este răspunzător pentru toate diferenţele în Biserici şi pare că este un apostol de la Babel. Însă pe de altă parte, este Cel care realizează unitatea acestor diferenţe, nu în egalitate, ci în armonie… Mângâietorul care dă fiecărui dintre noi carisme diferite, ne uneşte în această comunitate a Bisericii, ce îl adoră pe Tatăl, pe Fiul şi pe El, pe Duhul Sfânt”. Pontiful şi-a exprimat „voinţa mea de a sluji Evanghelia cu iubire reînnoită, ajutând Biserica să devină tot mai mult în Cristos şi cu Cristos viţa rodnică a Domnului. Stimulaţi şi de celebrarea Anului Credinţei, cu toţii împreună, Păstori şi credincioşi, ne vom strădui să răspundem cu fidelitate la misiunea din totdeauna: a-l duce pe Isus Cristos omului şi a-l conduce pe om la întâlnirea cu Isus Cristos Cale, Adevăr şi Viaţă, prezent realmente în Biserică şi în acelaşi timp în fiecare om”.
„Să nu cedăm niciodată în faţa pesimismului, a acelei amărăciuni pe care diavolul ne-o oferă în fiecare zi; să nu cedăm în faţa pesimismului şi a descurajării: să avem certitudinea fermă că Duhul Sfânt dăruieşte Bisericii, cu suflul său puternic, curajul de a persevera şi chiar de a căuta noi metode de evanghelizare, pentru a duce Evanghelia până la marginile pământului”. În partea finală a discursului său, a arătat că „jumătate dintre noi suntem la vârstă înaintată: bătrâneţea este – îmi place să spun aceasta – sediul înţelepciunii vieţii. Bătrânii au înţelepciunea de a fi trecut prin viaţă… Să dăruim această înţelepciune tinerilor: ca vinul bun, care cu anii devine mai bun, să dăruim tinerilor înţelepciunea vieţii”. „Mijlocirii puternice a Mariei, Mama noastră, Mama Bisericii, încredinţez slujirea mea şi slujirea voastră. Sub privirea ei maternă, fiecare dintre noi să poată merge bucuros şi docil faţă de glasul Fiului său divin, întărind unitatea, perseverând împreună în rugăciune şi mărturisind credinţa genuină în prezenţa continuă a Domnului.”