Papa Francisc le mulţumeşte jurnaliştilor pentru munca din ultima lună
16.03.2013, Vatican (Catholica) - În această dimineaţă, în Aula Paul al VI-lea, Sfântul Părinte a salutat 6.000 de jurnalişti din presa internaţională, acreditaţi pentru a transmite evenimentele legate de Conclav, dar şi pe cei ce lucrează în sectorul media în Vatican. „Dragi prieteni”, a spus Pontiful, „sunt bucuros ca, la începutul ministerului meu pe Scaunul lui Petru, să va întâlnesc pe voi, cei care aţi lucrat aici, în Roma, în această perioadă atât de intensă, ce a început cu anunţul surprinzător al predecesorului meu (Papa emerit) Benedict al XVI-lea, la 11 februarie. Vă salut cu căldură pe fiecare în parte.”
„Rolul presei a crescut continuu în vremurile recente”, a spus el, „atât de mult încât a devenit esenţial pentru a nara lumii evenimentele istorie contemporane. De aceea doresc să vă mulţumesc în mod special vouă, pentru slujirea specială adusă în ultimele zile – aţi avut ceva de lucru, nu-i aşa? – când ochii lumii catolice, dar nu numai, s-au îndreptat spre Cetatea Eternă, în particular spre această zonă ce are mormântul Sfântului Petru ca punct central. În aceste ultime săptămâni aţi avut ocazia să vorbiţi despre Sfântul Scaun, despre Biserică, despre riturile şi tradiţiile ei, despre credinţa ei şi în special despre rolul Papei şi despre slujirea lui.”
„Mulţumiri calde merg în special către cei ce au putut să observe şi să prezinte aceste evenimente din istoria Bisericii păstrând în minte perspectiva cea mai corectă în care trebuie citită, adică cea a credinţei. Evenimentele istorice cer aproape întotdeauna o lectură complexă care, uneori, poate să includă şi dimensiunea credinţei. Evenimentele ecleziale sunt cu siguranţă nu mai puţin complicate decât cele politice ori economice. Dar au o trăsătură fundamentală caracteristică: ele răspund unei logici care nu este în principiu cea a – să spunem aşa – categoriilor lumeşti, şi tocmai de aceea nu este uşor să le interpretezi şi să le comunici unei audienţe vaste şi variate. În fapt Biserica, deşi este cu siguranţă şi o instituţie umană, istorică, cu tot ce înseamnă aceasta, nu are o natură politică ci este în esenţă spirituală: este poporul lui Dumnezeu, sfântul popor al lui Dumnezeu care se îndreaptă spre întâlnirea cu Isus Cristos. Doar punându-ne pe noi înşine în această perspectivă vom putea să explică pe deplin cum funcţionează Biserica Catolică.”
„Cristos este Păstorul Bisericii, dar prezenţa Sa în istorie are loc prin libertatea umană: între aceşti oameni unul este ales să slujească drept Vicarul Său, Succesorul Apostolului Petru, dar Cristos este în centru, este referinţa fundamentală, inima Bisericii! Fără El, nici Petru şi nici Biserica nu ar exista, nici nu ar avea motiv să existe. După cum Benedict al XVI-lea a repetat-o des, Cristos este prezent şi conduce Biserica Sa. În tot ce s-a întâmplat, protagonistul este, în ultimă instanţă, Duhul Sfânt. El a inspirat decizia Papei Benedict al XVI-lea pentru binele Bisericii; El i-a călăuzit pe Cardinali în rugăciunile lor şi în alegerea lor. Dragi prieteni, este important să ţinem cont de acest orizont de interpretare, de această hermeneutică, să aducem în centru inima evenimentelor din aceste zile.”
„Din aceasta se naşte, mai presus de toate, o mulţumire nouă şi sinceră pentru eforturile voastre, în aceste zile în mod special provocatoare, dar şi o invitaţie să căutaţi mereu să ştiţi mai multe despre adevărata natură a Bisericii şi despre motivaţiile spirituale ce o călăuzesc şi care sunt vitale pentru a o înţelege. Fiţi siguri că Biserica, la rândul ei, este foarte atentă la munca voastră preţioasă. Aveţi capacitatea de a strânge şi exprima aşteptările şi nevoile timpurilor noastre, de a oferi elementele necesare pentru a citi realitatea. Asemenea multor alte profesii, munca voastră cere studiu, sensibilitate şi experienţă, dar dă o atenţie specială adevărului, bunătăţii şi frumuseţii. Aceasta ne face să fim apropiaţi căci Biserica există pentru a comunica Adevărul, Bunătatea şi Frumuseţea ‘în persoană’. Trebuie să fie clar că noi toţi suntem chemaţi nu să ne comunicăm pe noi înşine, ci această triadă existenţială pe care o formează adevărul, bunătatea şi frumuseţea.”
Pontiful a încheiat spunând: „Vă doresc cele bune şi vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut. Mă gândesc la munca voastră. Vă doresc să lucraţi cu spor şi cu seninătate, să ştiţi tot mai bine Evanghelia lui Isus Cristos şi realitatea Bisericii. Vă încredinţez mijlocirii Fecioarei Maria, Steaua evanghelizării. Vă doresc tot ce este mai bine pentru voi şi pentru familiile voastre, acordându-vă tuturor binecuvântarea.” După ce a salutat personal pe unii dintre jurnaliştii francezi, Papa Francisc a spus în spaniolă: „V-am spus că vă acord binecuvântarea mea. Mulţi dintre voi nu aparţineţi Bisericii Catolice, iar alţii nu sunteţi credincioşi. Din inimă vă acord această binecuvântare, în tăcere, fiecăruia dintre voi, respectând conştiinţa fiecăruia, dar ştiind că fiecare dintre voi este copilul lui Dumnezeu: să vă binecuvânteze Dumnezeu.”