Rolul delicat şi important al Arhiepiscopul Georg Gänswein
17.03.2013, Vatican (Catholica) - rezenţă discretă şi neaşteptată în ajunul alegerilor papale, Arhiepiscopul Georg Gänswein – secretar personal al Papei Benedict încă de la alegerea în 2005 – a fost în mod constant alături de Papa Francisc în primele apariţii publice, de la vizita la Bazilica Santa Maria Maggiore la întâlnirea cu jurnaliştii în Aula Paul al VI-lea. Rolul prelatului la începutul acestui pontificat merge dincolo de funcţia sa de prefect al Casei Pontificale. Implicarea sa sentimentală este evidentă şi spune mult despre personalitatea sa, dar nu se reduce totul la aceasta. Ne amintim şi că, acum câteva luni, spunea despre munca lui pe lângă Papa Benedict al XVI-lea că doreşte să fie transparent ca o sticlă, să nu ascundă vederii ceva legat de Pontif.
Cel mai apropiat colaborat al Papei Ratzinger nu a putut să îşi stăpânească lacrimile în acea după-masă de 28 februarie, când, împreună (ca un tată şi un fiu), au părăsit apartamentul papal. Când sigiliul a fost luat jos joi după-masă, experienţa trebuie să fi fost din nou plină de emoţie pentru el: întoarcerea acolo cu Papa Francisc, care a avut nevoie de forţa sa fizică pentru a putea împinge uşile care nu se lăsau deschise într-o primă instanţă. Odată ajunşi înăuntru, trebuie că amintirile l-au năpădit, astfel că un regent al Casei Pontificale, pr. Leonardo Sapienza, a trebuit să îl trezească la realitate, spunându-i să aprindă luminile.
Acestea fiind spuse, este clar că Arhiepiscopul Gänswein îl place cu adevărat pe acest Pontif, atât de diferit de Pontiful „său”, iar ieri, când Papa Francisc a spus că Duhul Sfânt a inspirat decizia Papei Benedict al XVI-lea pentru binele Bisericii, prelatul a fost puternic mişcat. Mons. Georg îl însoţeşte mereu pe noul Papă în ceremonii şi la întâlniri, iar apoi, în spatele scenei, îi pune la dispoziţie cunoştinţele acumulate în cei opt ani de slujire a Papei Ratzinger. Inclusiv în dosare rămase nerezolvate: scandalul Vatileaks, revenirea lefebvriştilor la comuniunea cu Roma, reforma Curiei, finanţele. El este „liantul” dintre două pontificate. O figură complet nouă în istoria eclezială, Arhiepiscopul este punctul de contact între Papa în funcţie şi Papa emerit. El continuă să fie secretarul personal al lui Ratzinger, locuind la Castel Gandolfo, dar în acelaşi timp conduce Casa Pontificală a lui Bergoglio. Dincolo de orice protocol, el acţionează în mod substanţial ca o curea de transmisie în dificila fază a începutului de pontificat.
„Are de îndeplinit o sarcină foarte delicată”, explică un şef de dicasteriu din Vatican. „Arhiepiscopul Gänswein este cu Papa Francisc nu atât datorită sarcinii sale curente din Palatul Apostolic, ci pentru că îl ajută în predarea temelor delicate, în numele lui Ratzinger.” Pe scurt, prezenţa şi sfaturile Mons. Gaenswein sunt modul în care Papa emerit îl ajută pe Bergoglio să se descurce în meandrele Curiei Romane şi îl „protejează” în etapa alunecoasă a tranziţiei. „Georg are dosarul Vatileaks care trebuie dat Papei Francisc”, explică prelatul, referindu-se la raportul celor trei Cardinali investigatori, Herranz, Tomko şi De Giorgi, despre furtul de documente din apartamentele papale.
Marţi, Gänswein a fost modul lui Ratzinger de a fi prezent la proclamarea „Extra omnes”; a fost unul dintre ultimii care au părăsit Capela Sixtină când Conclavul se pregătea să înceapă. Apoi joi dimineaţa era deja cu Papa nou ales în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, după cum a fost şi la Liturghia celebrată de Pontif cu Cardinalii în Capela Sixtină. Vineri, în Aula Clementină, a participat la audienţa Cardinalilor, unde unii Cardinali i-au dat noului Pontif scrisori şi daruri. Papa Francisc le-a dat lui Gänswein, care, stând în dreapta sa, a acţionat ca o punte imaginară către Papa emerit, în mod repetat menţionat de Papa Francisc. Pentru moment aceasta este sarcina Arhiepiscopului Georg Gänswein: să îi dea Papei Francisc informaţiile necesare pentru a şti cum să se descurce în mediul Curiei Romane şi care persoane să le ia în considerare pentru posibilele poziţii cheie, atunci când va începe reforma curială. (o analiză semnată de VaticanInsider)