Weigel despre noul Papă şi despre catolicismul evanghelic
18.03.2013, Roma (Catholica) - Scriitorul catolic George Weigel consideră că Papa Francisc întruchipează tipul de catolicism de care are nevoie Biserica pentru a înflori în contextul cultural modern. „Cred că Papa Francisc întruchipează în mod profund îndreptarea Bisericii spre catolicismul evanghelic al viitorului”, a declarat el pentru CNA la 15 martie. „Dacă poate reforma Curia şi să o transforme într-un instrument eficient pentru noua evanghelizare, fiind în acelaşi timp principalul evanghelizator al Bisericii, atunci va face tocmai ce are nevoie Biserica în aceste prime decenii ale noului mileniu”, a mai susţinut el.
Weigel, autor al biografiei oficiale a Papei Ioan Paul al II-lea şi a numeroase cărţi despre catolicismul contemporan, a publicat recent cartea „Catolicismul evanghelic: o reformă profundă în secolul 21 al Bisericii”. Într-un interviu mai vechi pentru CNA, din 8 martie, Weigel explica motivaţia pentru scrierea cărţii: „de vreo doi ani mai multe lucruri au început să mi se clarifice. M-am gândit îndelung la lunga traiectorie a istoriei Bisericii moderne… şi în cele din urmă am înţeles că această ‘Biserică a noii evanghelizări’ sau ‘catolicism evanghelic’ este prisma prin care era gândită întreaga reformă, începută încă de la Papa Leon al XIII-lea”, a explicat el. Scopul său, scriind „Catolicismul evanghelic”, a fost să descrie un viitor „deja născut” şi să ofere „unele sugestii concrete pentru accelerarea lui”.
Weigel explică în prima jumătate a cărţii sale viziunea despre catolicismul evanghelic, care „s-a născut din 120 de ani de reformă catolică”. Ea pune „prietenia cu Isus Cristos în centrul experienţei creştine, o prietenie hrănită de o viaţă sacramentală intensificată şi de o întâlnire profundă cu Biblia, toate ducând la o Biserică în misiune”. În a doua jumătate a cărţii, Weigel analizează numeroasele vocaţii, instituţii şi iniţiative de apostolat din Biserică, oferindu-şi ideile sale despre cum se poate dezvolta reforma catolică. Printre domenii se află episcopatul, preoţia, viaţa consacrată, liturgia, vocaţia laicilor, sfera intelectuală, prezenţa Bisericii în spaţiul public, dar şi papalitatea.
În interviul dinaintea alegerii Papei Francisc, el vorbea şi despre zona sudică, unde Biserica a crescut cel mai mult în vremurile recente şi de unde face parte noul Papă. „Cred că există oportunitatea reală ca America Latină să meargă în această direcţie”, spunea el, indicând un document din 2007 al Episcopilor din America Latină, care „marchează un moment de cotitură de la stilul instituţional, de catolicism contra-reformă, ce s-a bazat pe ambientul cultural pentru a transmite credinţa în ultimii 500 de ani”. „Acesta nu mai există acum, deci (credinţa) trebuie să fie propusă şi propusă şi repropusă.” Revenind la timpul actual, Weigel consideră că Papa Francisc înţelege foarte bine realitatea momentului. „A practicat în Argentina o slujire centrată pe Evanghelie. El ştie că o Biserică ‘închisă’ – ‘închisă’ în sensul de cadru legal, de obicei cultural sau ambele – nu are viitor, dată fiind causticitatea secularismului.”