„Jorge a fost împotriva regimului – din cauza fascismului a emigrat tatăl nostru”
20.03.2013, Buenos Aires (Catholica) - „Tatăl meu a fugit din Italia din cauza fascismului: credeţi că ar fi fost posibil ca fratele meu să fi fost complice al unei dictaturi militare? Ar fi fost ca şi când ar fi trădat memoria familiei sale”, a declarat cu hotărâre Maria Elena Bergoglio. Ea seamănă foarte bine cu fratele său, Jorge Mario Bergoglio, cel care a devenit Papa Francisc, şi cei doi sunt singurii care mai trăiesc din familia pe care tatăl lor Mario şi mama lor Regina au adus-o din Piedmont în Argentina.
Maria Elena Bergoglio a declarat că tatăl lor le vorbea mult despre Italia, „despre cum era viaţa acolo, despre valorile de acolo. Ne-a crescut în iubirea faţă de ţara de origine a familiei noastre”. El vorbea mereu cu copiii săi în limba spaniolă, „dar seara, când se întâlnea cu unchii noştri, era momentul în care vorbeau în italiană, cel mai adesea în dialect piedmontez”. Vorbeau „în primul rând despre frumuseţea ţării lor, care rămăsese un vis de o viaţă, apoi despre cât de mult suferiseră în timpul primului război mondial, la care participaseră. Se mai plângeau despre fascism”.
Fascismul, şi nu dificultăţile economice, a constituit motivaţia pentru care au părăsit Italia. „Situaţia era dificilă”, a recunoscut Maria Elena, „dar niciodată nu ne-au lipsit în familie cele necesare. Îmi amintesc că tatăl meu repeta adesea că apariţia fascismului a fost motivul care l-a împins cu adevărat să plece”. De aceea ea respinge acuzaţiile la adresa fratelui ei, că nu s-ar fi opus dictaturii militare: „Ar fi însemnat trădarea lecţiei pe care am învăţat-o de la tatăl nostru, prin alegerea lui dificilă de viaţă… Nu ştiu dacă acuzaţiile sunt produse de cei de stânga. Cred că ele sunt spini care fac parte din drumul vieţii, şi Dumnezeu se va ocupa să le îndepărteze”.
Referitor la ceea ce a făcut cu adevărat fratele ei în timpul dictaturii, ea a declarat: „I-a protejat şi i-a ajutat pe mulţi oameni care au fost persecutaţi de dictatură. Erau vremuri întunecate, şi precauţia era necesară, dar implicarea lui în favoarea victimelor este dovedită”. Maria Elena a vizitat Italia „când el a fost consacrat Cardinal. Am mers la Torino şi Portacomaro, localitatea din care a plecat tatăl meu. Mărturisesc că a fost foarte emoţionant. Locul este minunat; am cutreierat dealurile din zonă. Apoi am văzut casa în care s-a născut tatăl meu, grădina în care s-a jucat pe când era copil, pivniţele în care unchiul nostru făcea vin: a fost ceva de nedescris, o emoţie care nu poate fi comunicată prin cuvinte”.
Întrebată ce fel de băiat a fost Jorge, ea a răspuns: „Un adolescent normal. Politicos, silitor: îi plăcea chimia. Era prietenos şi foarte protector faţă de mine, eu eram cea mai mică. Se juca mereu fotbal cu prietenii săi din vecini, şi când a crescut a făcut o pasiune pentru tango”. Referitor la cum s-a născut vocaţia sa, „este greu de spus, acestea sunt procese foarte personale. Cu toate acestea, în preajma absolvirii a devenit foarte clar că doreşte să intre în seminar.”
Maria Elena Bergoglio a declarat că fratele ei „şi-a dedicat viaţa mesajului fundamental al lui Isus”, acţionând mult în favoarea celor săraci, iar în privinţa schimbărilor în Biserică ce se aşteaptă de la el a subliniat: „trebuie să înţelegem că schimbarea se poate naşte doar dinlăuntrul nostru. Noi trebuie să însoţim Biserica cu rugăciunea, cu adevărata convertire şi o schimbare de atitudine”. Sora Papei nu a participat la Roma la inaugurarea pontificatului: „Fratele meu ne-a cerut să economisim banii şi să îi folosim pentru acţiuni caritabile. Voi face aşa cum spune el”
Atunci când Cardinalul Bergoglio a prezentat-o Papei Ioan Paul al II-lea, ea a declarat că a fost foarte emoţionată, dar a impresionat-o singurătatea pe care a văzut-o în ochii lui. „Aceasta este marea îngrijorare pe care o am pentru fratele meu, să nu îl lăsăm singur. Francisc cere Bisericii să îşi continue drumul, dar noi credincioşii trebuie să mergem împreună cu el.”