Liturghia Crismei în Joia Mare la Timişoara
28.03.2013, Timişoara (Catholica) - În dimineaţa zilei de joi, 28 martie 2013, în Joia Mare, conform calendarului latin, a fost celebrată în Domul „Sf. Gheorghe”, începând cu orele zece, Sfânta Liturghie a Crismei, Jertfă Euharistică în cadrul căreia Excelenţa Sa, Preasfinţitul Martin Roos, Episcop de Timişoara, a sfinţit Sfintele Uleiuri pentru întreaga Dieceză. Tot în cadrul acestei Liturghii, clerul Diecezei, reunit în jurul Episcopului, şi-a reînnoit jurămintele preoţeşti şi a primit ulterior Sfintele Uleiuri (Sf. Crismă, Sf. Ulei al Ungerii Bolnavilor şi al Uleiul Catecumenilor) ce vor fi folosite în decursul întregului an, în parohii şi filiale, dar şi în Catedrală, la administrarea Sacramentelor, sfinţirea preoţilor, dar şi a altarelor sau a bisericilor.
Predica Excelenţei Sale, P.S. Martin Roos a avut ca temă centrală pregătirea zilelor Triduumului pascal, atât în ceea ce priveşte activitatea pastorală şi liturgică a preotului, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea sufletească a fiecărui preot, în parte, prin intrarea sufletească printr-o spovadă bună, prin meditarea pregătitoare a conţinutului zilelor din cadrul Triduumului, astfel încât preotul să poată duce la bun sfârşit tot efortul acestor zile, iar poporul lui Dumnezeu să reuşească să acumuleze şi să înţeleagă cât mai mult din profunzimea mesajului pătimirii, morţii şi învierii Mântuitorului. În acest context, Excelenţa Sa a afirmat: „În această zi, în Joia Mare, începem împreună cele trei zile sfinte din cadrul Triduumului Pascal, aceste sfinte trei zile pascale fiind consacrate pătimirii, morţii şi Învierii Domnului nostru Isus Cristos. Ca parohi şi preoţi celebrăm aceste zile de har împreună şi în mijlocul credincioşilor încredinţaţi nouă spre îndrumare şi păstorire, adică împreună cu acea parte a Poporului lui Dumnezeu care a fost pus sub grija noastră pastorală. Aceste zile sunt în egală măsură, atât pentru preoţi, cât şi pentru popor, zile de har, ele constituind punctul central şi de maximă înălţime a anului bisericesc şi liturgic.”
„În acelaşi timp, pentru noi preoţii, aceste zile reprezintă o perioadă plină, umplută cu muncă şi implicare, existând nu o dată pericolul că noi să ne regăsim la sfârşitul acestui timp goi din punct de vedere spiritual şi extenuaţi, lipsiţi de orice fel de putere. Tocmai din acest motiv este necesar să păşim pragul zilelor pascale bine pregătiţi din punct de vedere spiritual, aşa încât să le putem vesti credincioşilor noştri, ce sărbătoresc împreună cu noi, într-un mod puternic, clar şi inteligibil Textele Sfinte, scopul fiind ca aceştia să acumuleze un câştig spiritual cât mai mare din celebrarea comunitară a Paştelui. Din acest motiv sunt de un mare ajutor şi de o reală importanţă, explicarea celebrărilor liturgice printr-o introducere pregătitoare, bine realizată, precum şi o scurtă şi pregnantă predică mistagogică.”
„Noi înşine, ca preoţi-confesori, să nu uităm în această perioadă să practicăm Sacramentul Reconcilierii şi ne spovedim. Cel care îi spovedeşte pe alţii este cu atât mai obligat să meargă el însuşi la Sfânta Spovadă, aceste zile sfinte ale suferinţei, morţii şi învierii Domnului fiind necesar a fi celebrate cu inima curată. Porunca Bisericii, de a primi Sacramentul Spovezii cu o dispoziţie spirituală profundă, în mod special în timpul pascal, este valabilă pentru orice persoană botezată, iar pentru persoanele vieţii consacrate cu atât mai mult! Sacramentul iertării păcatelor este darul special al celui Înviat dat ucenicilor şi apostolilor săi, dar şi întregii sale Biserici. Astfel, îmi doresc pentru noi toţi, ca celebrarea Triduumului Pascal să ne fie spre mântuire şi binecuvântare. Amin!”
La Sfânta Liturghie a Crismei au participat majoritatea preoţilor diecezani, cei ai ordinelor religioase feminine, ai celor masculine, aici amintindu-i pe fraţii franciscani-minoriţi (conventuali) de la Arad-Centru şi pe cei salvatorieni din Timişoara-Elisabetin, precum şi pe fraţii redemptorişti, care an de an sosesc de Sfintele Paşti din Bratislava/ Slovacia pentru a ajuta în pastoraţie, în parohia Gătaia, respectiv filiala Butin a acestei parohii, unde trăieşte un însemnat număr de credincioşi romano-catolici slovaci. Cadrul muzical al celebrării liturgice a fost asigurat de corul Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum”, condus de domnul Prof. Emil Dumitresc, profesor de muzică şi organist al bisericii parohiale din Timişoara-Fabric. Au fost interpretate părţi din „Missa de Angelis”, precum şi cântece specifice zilei de Joia Mare şi din Triduum-ul pascal.
Sfânta Liturghie a fost urmată de o agapă fraternă în Palatul Episcopal, la care au luat parte toţi preoţii, călugării şi călugăriţele prezente, precum şi seminariştii. La această agapă episcopul a făcut întregului cler urările specifice şi a transmis credincioşilor diecezei, prin intermediul persoanelor consacrate, mesajul său pascal şi binecuvântarea sa părintească. (text: Claudiu Călin; foto: Andreas Banuş)