Papa Francisc: A face binele, o poruncă universală
22.05.2013, Vatican (Catholica) - „A face binele” este un principiu care uneşte umanitatea, dincolo de diversitatea de ideologii şi religii, creând „cultura întâlnirii”, care este temelia păcii. Astfel a susţinut Papa Francisc la Liturghia celebrată în această dimineaţă în capela din Casa Sf. Marta, în prezenţa angajaţilor Guvernoratului Cetăţii Vaticane. Cardinalul Bechara Boutros Rai, Patriarh de Antiohia al maroniţilor, a concelebrat alături de Sfântul Părinte.
Evanghelia din această zi (Marcu 9,38-40) vorbeşte despre discipolii care au împiedicat o persoană din afara grupului lor să facă binele. „Se plâng”, a spus Papa în predica sa, deoarece spun că „dacă nu este unul dintre noi, nu poate face binele; dacă nu este din partea noastră, nu poate face binele”. Şi Isus îi corectează: „Nu îl opriţi, le spune El, lăsaţi-l să facă binele”. Discipolii „erau puţin cam intoleranţi”, închişi în ideea că posedă adevărul, convinşi că „cei care nu au adevărul nu pot face binele”. Papa a continuat: „Această idee este greşită. Isus le lărgeşte orizontul. Rădăcina posibilităţii de a face binele – pe care toţi o avem – se găseşte în Creaţie. Domnul ne-a creat după chipul şi asemănarea Sa, şi noi suntem deci imaginea Domnului, iar El face binele şi noi toţi avem această poruncă în inimă: fă binele şi nu fă răul. Noi toţi. ‘Dar, părinte, acesta nu este catolic! El nu poate face binele!’ Ba poate. Trebuie. Nu doar poate ci trebuie! Deoarece are această poruncă în el. Această viziune închisă, ce pretinde că cei din afară, cu toţii, nu pot face binele, reprezintă un zid care conduce la război şi la ceea ce unii de-a lungul istoriei au născocit: uciderea în numele lui Dumnezeu. Ideea că putem ucide în numele lui Dumnezeu – aceasta, spus simplu, este o blasfemie. A spune că poţi ucide în numele lui Dumnezeu este o blasfemie.”
În schimb, a continuat Papa, „Domnul ne-a creat după chipul şi asemănarea Sa şi ne-a dat această poruncă în adâncul inimilor noastre: fă binele şi nu fă răul”. „Domnul ne-a răscumpărat pe noi toţi cu Sângele lui Cristos: pe noi toţi! ‘Părinte, şi pe atei?’ Chiar şi pe atei. Pe toţi! Şi acest Sânge ne face copii ai lui Dumnezeu de primă mână. Suntem cu toţii copii creaţi după asemănarea lui Dumnezeu, iar Sângele lui Cristos ne-a răscumpărat pe toţi! Şi cu toţii avem datoria de a face binele. Această poruncă dată tuturor, de a face binele, este, cred eu, o frumoasă cale spre pace. Dacă noi, fiecare, ne facem partea noastră, dacă facem bine celorlalţi, dacă ne întâlnim făcând binele, încet încet vom crea o cultură a întâlnirii – avem atâta nevoie de ea. Trebuie să ne întâlnim făcând binele. ‘Dar nu cred, părinte, şi sunt ateu!’ Fă binele şi atunci ne vom întâlni acolo amândoi.” Pontiful a conchis: „a face binele” nu este o problemă de credinţă ci „o datorie, o carte de identitate pe care Tatăl nostru ne-a dat-o tuturor, deoarece El ne-a făcut după chipul şi asemănarea Sa. Iar El face binele, mereu.”
Papa Francisc a rostit şi o rugăciune: „Astăzi este sărbătoarea Sf. Rita, Sfânta patroană a cazurilor imposibile, iar eu consider aceasta o cauză imposibilă: să îi cerem deci acest har ca toţi, toţi oamenii să facă binele şi să ne întâlnim unii cu alţii făcând această lucrare, care este o lucrare de creaţie, asemenea creaţiei Tatălui. O lucrare de familie, deoarece noi toţi suntem copiii lui Dumnezeu, noi toţi, noi toţi! Fie ca Sfânta Rita să ne dea acest har, care pae aproape imposibil. Amin.”