Cardinalul Angelo Scola în dialog cu reprezentanţii presei clujene
08.06.2013, Cluj (Catholica) - Cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, s-a aflat la Cluj-Napoca, în zilele de 4 şi 5 iunie 2013, unde i s-a conferit cea mai mare distincţie a Universităţii clujene, titlul de Doctor Honoris Causa. Oaspetele a fost întâmpinat de IPS Jakubinyi György, Arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea Mare, Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rector al UBB şi de decanii Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi Romano-Catolică, pr. Cristian Barta şi Mons. Marton József, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.
În numele tuturor celor prezenţi, PS Florentin a adresat un cald salut Eminenţei Sale la sosirea în Aeroportul clujean şi l-a invitat să adreseze românilor câteva gânduri, prin intermediul reprezentanţilor organelor de presă, punând această vizită în contextul celor 1700 de ani de la Edictul de la Milano (eliberarea religiei creştine) şi sub semnul celor 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla. Cardinalul, după mulţumirile de rigoare, a subliniat că „România are o carte mare de jucat în Europa, şi prin poziţia ei geografică, istorică, face evidentă natura acestei cărţi. De asemenea, trebuie remarcat faptul că România este un punct de mediere între lumea latină şi lumea slavă. Personal, consider că un oraş precum Clujul, prin istoria sa, prin cultură şi artă, prin Universitatea sa şi prin Bisericile locale, poate să joace un rol decisiv pentru regenerarea Europei. Europa este obosită, este îmbătrânită, are nevoie de o reînviere şi cred că pământul vostru poate să aducă o contribuţie substanţială în acest sens.”
Întrebat ce cunoaşte despre Biserica Greco-Catolică din România, prelatul a spus: „Nu există european care să nu cunoască marea mărturie de credinţă, ca trăsătură specifică Bisericii Greco-Catolice din România: sunt mărturii care au fost oferite întregii lumi. Este de ajuns să cităm numele Cardinalului Iuliu Hossu, care e foarte cunoscut. Eu sper ca, în curând, Cardinalul Hossu şi ceilalţi mărturisitori să fie fi beatificaţi. Aceasta ar fi un semn într-adevăr important pentru întreaga Biserică Catolică.” O altă întrebare venită dinspre presă a fost despre şansa ca interdicţia pusă de BOR, privind celebrarea împreună cu alte culte, să fie ridicată. „Din anul 2008”, a admis Cardinalul Scola, „au intervenit multe probleme la nivelul dialogului, aş spune, ‘specializat’ – cel legat de Comisiile Mixte de Dialog Catolice şi Ortodoxe.” A subliniat însă o realitate pozitivă: „În toate ţările europene există o mare prezenţă a creştinilor ortodocşi în diferite biserici. Biserica Catolică a dat în folosinţă comunităţilor ortodoxe multe biserici, spre exemplu, la Milano: atât ortodocşii greci sau cei ruşi, cât şi cei moldoveni sau alţii au acum biserici, lăcaşuri de cult stabile, unde se naşte o cunoaştere reciprocă, un ecumenism de bază, astfel încât, dacă punem toţi aceşti factori împreună, din anul 2008 ecumenismul de fapt a avansat, nu a regresat.”
Mulţumind Cardinalului Scola pentru disponibilitatea de a răspunde întrebărilor reprezentanţilor presei, şi tuturor celor care au facilitat acest moment de întâlnire, PS Florentin a adresat felicitări Eminenţei Sale pentru titlul ce urma să îi fie acordat, mulţumind totodată decanilor celor două Facultăţi fiindcă, prin decizia acordării titlului DHC, au făcut posibile aceste zile pline de har şi binecuvântare. La plecarea din aeroport, Cardinalul Scola a mulţumit jurnaliştilor prezenţi pentru munca lor în serviciul societăţii şi i-a binecuvântat. (fragmente din materialul apărut pe BRU.ro)