Papa Francisc: Bunătatea lui Dumnezeu nu discriminează pe nimeni
12.10.2014, Vatican (Catholica) - Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!
În Evanghelia din această duminică Isus ne vorbeşte despre răspunsul care este dat la invitaţia lui Dumnezeu – reprezentat de un rege – de a participa la un ospăţ de nuntă (cf. Mt 22,1-14). Invitaţia are trei caracteristici: gratuitatea, generozitatea, universalitatea. Invitaţii sunt mulţi, dar are loc ceva surprinzător: niciunul dintre cei aleşi dinainte nu acceptă să ia parte la sărbătoare, spun că au altceva de făcut; mai mult, unii arată indiferenţă, înstrăinare, chiar deranjare. Dumnezeu este bun faţă de noi, ne oferă gratuit prietenia Sa, ne oferă gratuit bucuria Sa, mântuirea, dar de atâtea ori nu primim darurile Sale, punem pe primul loc preocupările noastre materiale, interesele noastre şi chiar şi atunci când Domnul ne cheamă, de atâtea ori se pare că ne deranjează.
Unii invitaţi chiar îi maltratează şi îi ucid pe servitorii care duc invitaţia. Însă, în pofida lipsei de adeziune a celor chemaţi, proiectul lui Dumnezeu nu se întrerupe. În faţa refuzului primilor invitaţi El nu se descurajează, nu suspendă sărbătoarea, ci repropune invitaţia lărgind-o dincolo de orice limită raţională şi îi trimite pe servitori în pieţe şi la răspântiile drumurilor ca să îi adune pe toţi cei pe care îi găsesc. Este vorba despre oameni oarecare, săraci, abandonaţi şi dezmoşteniţi, chiar buni şi răi – şi cei răi sunt invitaţi – fără deosebire. Şi sala se umple de „excluşi”. Evanghelia, respinsă de cineva, găseşte o primire neaşteptată în atâtea alte inimi.
Bunătatea lui Dumnezeu nu are margini şi nu discriminează pe nimeni: pentru aceasta ospăţul darurilor Domnului este universal, pentru toţi. Tuturor le este dată posibilitatea de a răspunde la invitaţia Sa, la chemarea Sa; nimeni nu are dreptul de a se simţi privilegiat sau de a revendica exclusivitate. Toate acestea ne induc să învingem obişnuinţa de a ne situa comod în centru, aşa cum făceau conducătorii preoţilor şi fariseii. Aceasta nu trebuie să se facă; noi trebuie să ne deschidem spre periferii, recunoscând că şi celui care stă la margine, chiar cel care este respins şi dispreţuit de societate este obiect al generozităţii lui Dumnezeu. Toţi suntem chemaţi să nu reducem Împărăţia lui Dumnezeu în graniţele „bisericuţei” – „micuţa bisericuţă” a noastră – ci să dilatăm Biserica la dimensiunile Împărăţiei lui Dumnezeu. Numai că există o condiţie: să îmbrăcăm haina de nuntă, adică să mărturisim caritatea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.
Să încredinţăm mijlocirii Preasfintei Maria dramele şi speranţele atâtor fraţi şi surori ai noştri, excluşi, slabi, respinşi, dispreţuiţi, chiar şi cei care sunt persecutaţi din cauza credinţei, şi să invocăm ocrotirea sa şi asupra lucrărilor Sinodului Episcopilor reunit în acest zile în Vatican.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiţi fraţi şi surori,
În această dimineaţă, la Sassari, a fost proclamat fericit părintele Francesco Zirano, din Ordinul Fraţilor Minori Conventuali: el a preferat să fie mai degrabă ucis decât să renege credinţa. Să îi aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru acest preot şi martir, martor eroic al Evangheliei. Fidelitatea sa curajoasă faţă de Cristos este un act de mare elocvenţă, în special în contextul actual de persecuţii nemiloase împotriva creştinilor.
În acest moment, gândul nostru se îndreaptă spre oraşul Genova, încă o dată lovit de inundaţii. Asigur rugăciunea mea pentru victimă şi pentru cei care au suferit mari daune. Sfânta Fecioară Maria a Pazei să susţină iubita populaţie genoveză în angajarea solidară pentru a depăşi greaua încercare. Să o rugăm cu toţii pe Sfânta Fecioară Maria a Pazei: Bucură-te Marie… Sfânta Fecioară Maria a Pazei să ocrotească Genova!
Salut toţi pelerinii, mai ales familiile şi grupurile parohiale. Îndeosebi aş vrea să salut cordial grupul de pelerini canadieni veniţi la Roma pentru Sfânta Liturghie de mulţumire pentru canonizarea lui François de Laval şi Marie de l’Incarnation: fie ca cei doi sfinţi să trezească în inima tinerilor canadieni fervoarea apostolică.
Salut grupul din „Office Chrétien des personnes handicapées” venit din Franţa, familiile din Colegiul Reinado Corazón de Jesus, din Madrid, şi pe credincioşii din Segovia, pe polonezii prezenţi aici şi pe cei care au promovat operele speciale de caritate cu ocazia „Zilei Papei”. Salut grupul numeros din Asociaţia Prietenii Sfântului Columban pentru Europa, veniţi cu ocazia deschiderii celui de-al XIV-lea centenar de la moartea Sfântului Columban, mare evanghelizator al continentului european. Salut Fiicele Mariei Ajutătoare participante la capitlul general, pe credincioşii din parohia „Sfânta Maria Neprihănită” din Carenno şi pe reprezentanţii din Dieceza de Lodi veniţi la Roma pentru hirotonirea episcopală a păstorului lor, împreună cu credincioşii din Bergami şi Marne.
Tuturor doresc o duminică frumoasă. Vă rog, vă cer să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.