Prezentarea campaniei internaţionale „Opriţi ameninţările din internet”
10.12.2014, Vatican (Catholica) - Marţi dimineaţa a avut loc în Vatican o conferinţă de presă în cadrul căreia Cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, a prezentat campania internaţională online de sensibilizare împotriva hărţuirii, intitulată „Opriţi ameninţările de pe internet”, în contextul celei de-a 25-a aniversări a Convenţiei pentru Drepturile Copilului. Au mai vorbit Don Fortunato Di Noto, preşedinte al Asociaţiei Meter; Olivier Duval, preşedinte al BICE (Biroul Internaţional Catolic pentru Copilărie); Laetitia Chanut, o fostă victimă a hărţuirii prin internet, şi Flaminia Giovanelli, sub-secretar al Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace.
În prezentare s-a subliniat că hărţuirea pe internet este o nouă formă de violenţă, reieşind şi tema timpului pe care internetul îl răpeşte familiei. Au fost şi discuţii despre adolescenţii şi tinerii care trăiesc în starea de „conectaţi” continuu, o problemă despre care cu toţii ne plângem, sugerându-se că la origini ar putea fi părinţi care nu petrec suficient timp cu ei, care nu povestesc suficient cu ei. S-a explicat că există numeroase studii sociologice care examinează riscurile legate de dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiei, un fenomen care cere părinţilor să acţioneze ca mediatori ai experienţei tehnologice pentru copiii lor.
Există şi exemple care arată că atunci când relaţiile din familie sunt pozitive este mai probabil ca potenţialul reţelelor sociale să conducă la o mai mare coeziune extra şi intra-generaţională; în schimb acolo unde relaţiile sunt slabe sau conflictuale, reţelele sociale vor facilita mai degrabă rute individualiste şi forme de relaţii surogat. S-a menţionat şi că, în lumea globalizată în care trăim, tot mai des membrii familiei trăiesc departe unii de alţii, şi de aceea reţelele sociale pot constitui un mijloc important de informare şi de divertisment. Este însă esenţial să ne amintim că pe lângă conectarea online există şi relaţiile reale, offline, şi că nu putem trăi singuri, închişi în propria persoană.
În faţa acestor situaţii s-a subliniat că Biserica nu poate sta de-o parte. S-au subliniat oportunităţile pe care le oferă internetul pentru evanghelizare şi asistenţă spirituală şi nevoia de eforturi pastorale în formarea familiilor. În acest sens Cardinalul Turkson a subliniat faptul că Sfântul Scaun, prin ratificarea tratatelor despre drepturile copilului, şi-a exprimat constant preocuparea pentru bunăstarea copiilor şi familiilor lor, în speranţa că aceste înţelegeri vor putea să garanteze drepturile şi interesele copiilor, pe care Papa Ioan Paul al II-lea îi descria drept comori preţioase, încredinţate fiecărei generaţii.