Plenara Consiliului Pontifical pentru Laici: Credinţa şi mediul urban
05.02.2015, Vatican (Catholica) - Se desfăşoară la Roma în perioada 5-7 februarie 2015 cea de a 27-a adunare plenară a Consiliului Pontifical pentru Laici, pe tema: „A-l întâlni pe Dumnezeu în inima oraşului. Scenarii de evanghelizare pentru al treilea mileniu”. Reuniunea de lucru, se subliniază într-o notă de presă a Consiliului Pontifical pentru Laici, îşi propune să stimuleze o amplă reflecţie despre legătura dintre trăirea credinţei şi fenomenul urbanizării, faţă de care se remarcă „un interes crescând în magisteriul ordinar al Bisericii”, citim pe situl Radio Vatican.
Comunicatul face referinţă în acest sens la magisteriul Papei Paul al VI-lea şi al succesorilor săi, până la Papa Francisc care, ca Arhiepiscop de Buenos Aires, a dedicat acestei teme un important eveniment, publicat ulterior în volumul intitulat „Dumnezeu în oraş”. Pentru Pontiful „venit de la capătul pământului”, se afirmă în nota de presă, „pastoraţia urbană este centrală”, după cum se observă şi din Exortaţia apostolice „Evangelii Gaudium” (nr. 71-75).
Din 2007, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia urbană a depăşit numărul locuitorilor din mediul rural şi se estimează că în 2050 mai mult de 70% dintre locuitorii planetei vor trăi în centre urbane. Este vorba de un fenomen fără precedent în istoria omenirii, subliniază oficialii Consiliului Pontifical, un fenomen care pentru Biserică reprezintă un „kairos”, un timp de har aducător al unui potenţial enorm, dar în acelaşi timp o sursă de situaţii critice şi provocări.
Participanţii la adunarea plenară îşi propun să vadă cu ochii credinţei acest proces complex şi de proporţii uriaşe, pentru că „dacă în aparenţă oraşul modern secularizat, satisfăcut de bunăstarea şi cuceririle sale tehnologice, pare să-l fi pus pentru totdeauna pe Dumnezeu ‘pe banca de rezerve’ şi să fi redus credinţa la o simplă chestiune privată”, în realitate, „în inima multor oameni din oraşe nu s-a stins niciodată căutarea unui sens şi setea de Dumnezeu”. Atenţia participanţilor se îndreaptă şi spre numeroasele „periferii geografice şi existenţiale” care „zguduie Biserica şi o împing, astăzi mai mult ca oricând, în direcţia unei convertiri misionare şi pastorale ca să devină o Biserică ‘în ieşire’ spre lume, locuită de o salutară nelinişte pentru Dumnezeu şi pentru om”.
Lucrările adunării plenare ale Consiliului Pontifical pentru Laici au fost deschise joi, 5 februarie, de preşedintele acestui dicaster, Cardinalul Stanislaw Rylko, a cărui relatare introductivă a prezentat istoria şi activitatea Consiliului. Printre invitaţii din zilele de lucrări se află şi Arhiepiscopul de Manila, Cardinalul Luis Antonio Tagle, cu o reflecţie despre „Setea de Dumnezeu în pustiurile urbane. Evanghelizarea unui popor în căutare de identitate”. Adunarea plenară cuprinde şi o masă rotundă pe tema „A da un suflet oraşului: sensul şi plăcerea de a fi popor”. Şi-au anunţat participarea, printre alţii, fondatoarea Comunităţii Noi Orizonturi, Chiara Amirante, şi fondatorul Comunităţii Sant’Egidio, Andrea Riccardi, cu relatări despre „Adevărata inimă a oraşului: redescoperirea periferiilor urbane”, respectiv, „Doctrina socială a Bisericii: resursă preţioasă pentru metropolele timpului nostru”.
Sâmbătă, 7 februarie, ultima zi de lucrări a adunării plenare, va oferi spaţiu mai multor mărturii despre „misiunea citadină”. Vor interveni, printre alţii, preşedintele pentru Italia al Mişcării Reînnoirea în Duhul Sfânt, Salvatore Martinez, cu o relatare despre proiectul de evanghelizare „10 pieţe pentru Cele Zece Porunci”. În aceeaşi zi, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici, Mons. Josef Clemens, va prezenta un bilanţ al intervenţiilor şi linii de aprofundare pentru viitor. La ora 11.30, va avea loc audienţa la Papa Francisc, iar în cursul serii celebrarea Sfintei Liturghii.