Carlos Maria Galli: Evanghelia şi mediul urban
09.03.2015, Roma (Catholica) - Cum se poate vorbi de Dumnezeu în mediul urban? Întrebarea stă la baza cărţii „Dumnezeu trăieşte în oraş” a scriitorului argentinian Carlos Maria Galli, publicată recent la Libreria Editrice Vaticana (LEV). Volumul a fost prezentat în ziua de 3 martie 2015, la Bazilica Sfântul Bartolomeu, de pe Insula Tiberină din Roma. Redacţia centrală a Radio Vatican a stat de vorbă cu autorul: „Cartea ‘Dumnezeu trăieşte în oraş’ este o lucrare la care m-am gândit vreme de peste 25 de ani. Eu locuiesc la Buenos Aires, oraş înconjurat de o periferie foarte întinsă. În ansamblu suntem peste 13 milioane de locuitori, fiind a opta aglomeraţie urbană la nivel mondial.”
„Dar Argentina nu este un caz izolat… În Europa, de exemplu, 70% din populaţie trăieşte în mediul urban, în timp ce în America Latină procentajul ajunge la 80%. Aceasta înseamnă că la noi cea mai mare parte a locuitorilor se află în noile cartiere sub-urbane, amestecate şi sărace. Acesta este contextul în care Biserica latino-americană, încă din 1965, când a fost publicată constituţia pastorală Gaudium et spes, a început o reflecţie pastorală despre fenomenul urbanizării, despre cultura urbană şi despre inculturarea urbană a Evangheliei. În Documentul Episcopilor de la Aparecida, din anul 2007, reflecţia a mers înainte spre o nouă activitate pastorală urbană. Acestea sunt raţiunea şi originea cărţii mele”.
„Se spune că în oraşul modern, secularizat sau post-modern, nu există spaţiu pentru Dumnezeu”, a continuat autorul. „Gândul meu, în schimb, se îndreaptă în altă direcţie. Titlul cărţii este luat dintr-o afirmaţie a documentului Episcopilor de la Aparecida şi exprimă ceea ce aş numi ‘perspectiva teologică’ asupra acestui subiect, ceea ce înseamnă a porni de la centralitatea lui Dumnezeu pentru a gândi oraşul şi pastoraţia urbană. În vechiul catehism am învăţat că la întrebarea ‘Unde este Dumnezeu?’, răspundem: ‘Dumnezeu este în cer, pe pământ şi în tot locul’.”
„Traducerea actualizată a acestui adevăr de credinţă despre prezenţa lui Dumnezeu în om şi în lume poate fi aceasta: ‘Dumnezeu este în oraş’, înţelegând oraşul cu toate nuanţele lui. Papa Francisc a preluat această afirmaţie de la Aparecida, iar în Exortaţia sa apostolică Evangelii gaudium a rescris-o în cheie personalistă: ‘Dumnezeu trăieşte între cetăţeni’. Îndemnul este acela de a ne însuşi o nouă privire a credinţei pentru a găsi sau a regăsi prezenţa misterioasă şi reală a lui Dumnezeu în viaţa culturii urbane contemporane”.
Cum ar trebui să vadă creştinul instituţiile locale şi activitatea vieţii civile? „În oraş, Biserica trebuie să realizeze o nouă deschidere, pentru că oraşul actual este un context multicultural. Aşadar, pastoraţia urbană, în opinia mea, înseamnă să abordezi oraşul în totalitatea lui. Aceasta înseamnă mai presus de toate să te apropii, înseamnă nu atât să analizezi viaţa cetăţenească de pe margine, ci din interior, cu empatie, apropiere şi compasiune. Dar, în acelaşi timp, avem nevoie de o convertire pastorală pentru a redescoperi drumurile pe care Dumnezeu vrea să trimită Biserica Sa în noua realitate”.