Papa Francisc a trimis peste 200 de familii în misiune în zone secularizate din lume
09.03.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit vineri, 6 martie 2015, cu mii de membri ai Mişcării Neocatecumenale, incluzând 220 familii missio ad gentes care au fost trimise să predice în zone secularizate din lume. 1.100 de familii sunt deja răspândite pe cele cinci continente, cu cei 4.600 de fii ai lor. Când Sfântul Părinte a intrat în Aula Paul al VI-lea, a fost salutat cu entuziasm de cei prezenţi. În discursul său, Papa le-a mulţumit pentru prezenţa lor, prin care doreşte să îşi îndeplinească sarcina de „a-i întări pe fraţi în credinţă”. „Cu acest gest… aţi dorit să cereţi Succesorului lui Petru să întărească chemarea voastră, să susţină misiunea voastră, să binecuvânteze carisma voastră”, a spus el.
„Veţi merge în numele lui Cristos în întreaga lume pentru a duce Evanghelia Lui: Cristos merge înaintea voastră, Cristos vă însoţeşte, Cristos va duce la împlinire mântuirea ai cărei purtători sunteţi voi!” Exprimându-şi recunoştinţa faţă de iniţiatorii Mişcării Neocatecumenale – Kiko Argüello, Carmen Hernandez şi pr. Mario Pezzi -, Papa a încurajat misiunea lor în Diecezele din întreaga lume. „Spun mereu că Mişcarea Neocatecumenală face mult bine Bisericii”. Sfântul Părinte şi-a exprimat bucuria faţă de disponibilitatea familiilor de a predica Evanghelia „aşa cum a cerut Cristos”.
El a întărit mandatul familiilor missio ad gentes de a-i evangheliza pe ne-creştinii care nu au auzit niciodată de Cristos precum şi pe aceia care au fost botezaţi dar şi-au uitat credinţa din cauza „secularizării şi a mondenităţii”. „Lumea de astăzi are mare nevoie de acest mesaj. Cât de multă singurătate, cât de multă suferinţă, cât de multă înstrăinare de Dumnezeu există în atât de multe periferii din Europa şi America şi în atât de multe oraşe din Asia!” a exclamat el. Pontiful în vârstă de 78 de ani a reafirmat sentimentele predecesorilor săi, în special ale Sf. Ioan Paul al II-lea, care a recunoscut Mişcarea Neocatecumenală drept un „itinerariu de formare catolică, valid pentru societate şi pentru timpurile de astăzi”.
„Mişcarea se bazează pe acele trei dimensiuni ale Bisericii care sunt Cuvântul, Liturghia şi comunitatea”, a spus el. „Aşadar, docilitatea şi ascultarea constantă a Cuvântul lui Dumnezeu; celebrarea euharistică în comunităţi mici după primele vespere ale duminicii, celebrarea Laudelor duminica, în familie, cu toţi copiii, şi împărtăşirea credinţei proprii cu ceilalţi fraţi sunt la originea atât de multor daruri pe care Domnul le-a revărsat asupra voastră, precum şi a numeroaselor vocaţii la preoţiei şi la viaţa consacrată.” Pontiful a continuat spunând că numeroasele vocaţii care au izvorât din Mişcare confirmă faptul că „Duhul lui Dumnezeu trăieşte şi lucrează în Biserică astăzi, şi răspunde la nevoile omului modern”.
Între cei prezenţi s-a aflat şi Arhiepiscopul Anthony C. Fisher OP, numit în noiembrie 2014 Arhiepiscop de Sydney, Australia. La scurt timp după întâlnirea cu Sfântul Părinte, el a declarat pentru Zenit că familiile care sunt disponibile să meargă oriunde doar încredinţându-se în providenţa divină sunt „cu adevărat inspiratoare”. „Este cu adevărat o provocare pentru mine ca Episcop să văd tineri laici şi preoţi bazându-se total pe providenţă”. Prelatul australian şi-a exprimat de asemenea bucuria că trei familii trimise de Sfântul Părinte vor merge în Sydney. „Avem deja mai multe familii misionare în Sydney şi în alte părţi ale Australiei. Dar suntem foarte, foarte bucuroşi să le primim. Vor face lucruri mari în Sydney.”
Intre aceste familii este si o familie din Romania, din Timisoara.