Cardinalul Kasper despre semnificaţia Anului Sfânt al Milostivirii
11.04.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a înmânat sâmbătă oficial bula de convocare a Anului Sfânt al Milostivirii, care va începe pe 8 decembrie. Anii Sfinţi, numiţi şi Jubilee, sunt în mod normal convocaţi o dată la 25 de ani, ultima oară fiind în 2000, când Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat Marele Jubileu. Papa Francisc a convocat însă un Jubileu extraordinar, deci în afara ritmului la 25 de ani, dedicat „misiunii Bisericii de a fi mărturisitoare a milostivirii” în lume.
Unul dintre liderii Bisericii care a primit cu mare bucurie iniţiativa este Cardinal german Walter Kasper, fost preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor şi autor al unei cărţi intitulate „Milostivirea: esenţa Evangheliei şi cheia spre o viaţă creştină”, din care Papa Francisc a citat la ultimul Conclav şi mai apoi în predica din prima duminică de după alegerea sa. Philippa Hitchen, de la Radio Vatican, a stat de vorbă cu Cardinalul Kasper pentru a afla mai multe despre acest An Sfânt şi de ce milostivirea este o temă atât de centrală pontificatului Papei Francisc.
Cardinalul Kasper a explicat că acest An Sfânt este „o iniţiativă genială şi o voce profetică”, deoarece milostivirea „corespunde semnelor timpului de astăzi”. Milostivirea lui Dumnezeu este centrală în mesajul lui Isus, aşa că Papa o plasează în centrul discuţiilor, reflecţiilor şi rugăciunilor noastre pentru anul următor, pentru ca să recunoaştem „faţa reală a lui Dumnezeu”, adesea greşit înţeles ca şi cum ar fi adept al pedepsei, chiar al violenţei. Apoi toţi suntem păcătoşi şi avem nevoie să fim milostivi faţă de semeni şi să învăţăm să ne cerem iertare pentru greşelile noastre. Întrebat despre iniţiative legate de acest Jubileu, Cardinalul Kasper a spus că vor fi evenimente nu doar în Roma ci şi în alte Bazilici din toată lumea, dar şi că Papa ar putea include „fapte de milostivire, de iubire şi de caritate” ca parte a indulgenţelor.
Prelatul consideră că în ultimele secole tema milostivirii a fost mult neglijată, adesea redusă la un mic capitol în manualele de teologie. Dar întorcându-ne la Părinţii Bisericii vom vedea „multe şi profunde reflecţii pe care trebuie să le înnoim astăzi”. Tema milostivirii este centrală pontificatului actual, dar în continuitate cu predecesorii imediaţi. La deschiderea Conciliului Vatican II, a spus prelatul german, Papa Ioan al XXIII-lea a subliniat că a venit timpul pentru Biserică să folosească „medicamentul milostivirii”, iar Papa Paul al VI-lea, în discursul de încheiere, a spus că spiritualitatea Conciliului trebuie să fie aceea a Bunului Samaritean. A doua enciclică a Papei Ioan Paul al II-lea a fost dedicată milostivirii, iar prima a Papei Benedict a fost „Deus Caritas Est”.
Cardinalul Kasper a mai atras atenţia asupra faptului că Anul Sfânt al Milostivirii va începe în ziua în care Biserica celebrează 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, indicând acest Jubileu ca parte a procesului de receptare a evenimentului din anii 1962-1965. „Acum facem un pas înainte cu această temă a milostivirii şi recitim textele şi documentele Conciliului din această perspectivă.” Răspunzând criticilor conform căreia tema milostivirii ar contrazice învăţătura tradiţională a Bisericii, Cardinalul a spus că este un nonsens deoarece milostivirea este un adevăr revelat care nu se opune celorlalte adevăruri ale credinţei. A ne iubi duşmanii este o poruncă dificilă, nu un creştinism ieftin, o virtute activă cu care trebuie să combatem răul din lume.