Milostivirea este inseparabilă de viaţa şi misiunea Bisericii
12.04.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a proclamat oficial Anul Jubiliar al Milostivirii, amintindu-le credincioşilor că milostivirea nu poate fi separată de viaţa şi de slujirea Bisericii. „Milostivirea este însăşi temelia vieţii Bisericii”, scrie Papa Francisc în declaraţia oficială, publicată pe 11 aprilie. „Toată activitatea ei pastorală trebuie să fie marcată de tandreţea pe care ea o face prezentă credincioşilor; nimic din predicarea şi din mărturia ei în lume nu poate să fie lipsit de milostivire. Însăşi credibilitatea Bisericii se vede în modul în care arată milostivire şi iubire plină de compasiune. „Acolo unde este prezentă Biserica, milostivirea Tatălui trebuie să fie evidentă.”
Papa Francisc a publicat bula de convocare a Jubileului extraordinar al Milostivirii sâmbătă, 11 aprilie, înaintea prezidării Vesperelor în Bazilica San Pietro în ajunul Duminicii Divinei Milostiviri. Titlul bulei este „Misericordiae vultus”, adică „Chipul milostivirii”, iar Jubileul va începe pe 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri. Sărbătoarea, în care Biserica celebrează concepţia Mariei fără păcatul strămoşesc, „aminteşte acţiunea lui Dumnezeu de la chiar începutul istoriei omenirii”, scrie Papa. „În faţa gravităţii păcatului (comis de Adam şi Eva), Dumnezeu răspunde cu deplinătatea milostivirii. Milostivirea va fi mereu mai mare ca orice păcat şi nimic nu poate pune limite iubirii lui Dumnezeu, care este mereu gata să ierte.”
Fiecare din cele patru Bazilici papale din Roma are o Poartă Sfântă, care în mod normal este închisă (sigilată). Aceste Porţi se deschid doar în Anii Jubiliari, pentru ca pelerinii să treacă prin ele pentru obţinerea indulgenţelor plenare legate de aceste Jubilee. Când se va deschide, scrie Papa, „Poarta Sfântă va deveni Poarta Milostivirii, prin care oricine intră experimentează iubirea lui Dumnezeu care mângâie, iartă şi insuflă speranţă”. Jubileul nu va fi limitat la Roma, ci va fi extins la biserici şi sanctuare din toată lumea. Se va încheia pe 20 noiembrie 2016, în solemnitatea Cristos Regele Universului: „În acea zi, sigilând Poarta Sfântă, vom fi plini mai presus de toate de un sentiment de recunoştinţă faţă de Preasfânta Treime pentru că ne-a oferit un extraordinar timp de har”, mai scrie Papa. „Cât de mult îmi doresc ca anul care vine să fie scufundat în milostivire, pentru ca să putem merge la fiecare om, să îi ducem bunătatea şi tandreţea lui Dumnezeu!”
Papa Francisc a subliniat faptul semnificativ că deschiderea Jubileului coincide cu a 50-a aniversare a încheierii Conciliului Vatican II, când Biserica a intrat „într-o nouă fază a istoriei ei”. „Părinţii Conciliului au perceput cu tărie, ca adevărată respiraţie a Duhului Sfânt, nevoia de a vorbi despre Dumnezeu oamenilor acelor timpuri într-un mod mai accesibil. Biserica a simţit responsabilitatea de a fi semn viu al iubirii lui Dumnezeu în lume.” Papa Francisc aminteşte credincioşilor că milostivirea începe cu ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, care cere „redescoperirea valorii tăcerii” pentru a contempla milostivirea lui Dumnezeu „şi a o adapta în stilul nostru de viaţă”.
„Fie ca pelerinajele să fie un impuls spre convertire. Trecând pragul Porţii Sfinte, vom găsi tăria de a îmbrăţişa milostivirea lui Dumnezeu şi să ne dedicăm la a fi milostivi cu alţii, aşa după cum Tatăl este cu noi”, scrie Episcopul Romei, amintind porunca lui Cristos de a nu îi judeca pe ceilalţi. „A ne abţine de la judecată şi condamnare înseamnă, în sens pozitiv, să ştim cum să acceptăm binele în fiecare persoană şi să o ferim de orice suferinţă ce ar putea provoca judecata noastră parţială şi presupunerea noastră că ştim totul despre ea.” Dar aceasta nu ajunge pentru a exprima milostivirea. „Isus ne cere şi să iertăm şi să dăruim, […] să fim instrumente ale milostivirii deoarece noi am fost cei ce am primit primii milostivire de la Dumnezeu.”
Jubileul este şi o ocazie de a ajunge la cei de la marginea societăţii. „Să ne deschidem ochii şi să vedem mizeria lumii, rănile fraţilor şi surorilor noastre cărora le este negată demnitatea, şi să recunoaştem că suntem angajaţi de strigătul lor după ajutor!” Pontiful îi cheamă pe credincioşi să intre „mai adânc în inima Evangheliei, unde săracii au o experienţă specială a milostivirii lui Dumnezeu” şi să redescopere faptele milei trupeşti şi sufleteşti. „Nu putem evita cuvintele Domnului pentru noi, iar ele vor sluji drept criteriu de judecată: dacă am hrănit pe cei înfometaţi şi am dat să bea celor însetaţi, am primit străinii şi i-am îmbrăcat pe cei goi, sau am petrecut timp cu bolnavii şi cu cei închişi.” Papa a avertizat că vom fi judecaţi „dacă i-am ajutat pe alţii să scape de dubiile care i-au făcut să cadă în disperare şi care adesea duce la singurătate”.
Bula de convocare subliniază şi importanţa Sacramentului Spovezii pentru Jubileul Milostivirii. „Să punem Sacramentul Reconcilierii încă o dată în centru, astfel încât să permită oamenilor să atingă măreţia milostivirii lui Dumnezeu cu propriile mâini.” Preoţii sunt provocaţi să devină buni confesori, insistându-se să fie „semne autentice ale milostivirii Tatălui”. „Să nu uităm niciodată că a fi confesor înseamnă a participa la însăşi misiunea lui Isus de a fi semn concret al constanţei iubirii divine care iartă şi salvează.”
Pentru a extinde posibilitatea spovedirii, Papa Francisc anunţă că anumiţi preoţi vor primi dreptul în Postul Mare 2016, ca parte a Jubileului, să acorde iertare pentru păcate care în mod normal pot fi iertare doar de Sfântul Scaun. Aceşti „misionari ai milostivirii”, scrie Papa, „vor fi, mai presus de toate, semne vii ale disponibilităţii Tatălui de a-i primi pe cei ce caută iertarea Sa. Ei vor fi misionari ai milostivirii deoarece vor facilita o adevărată întâlnire, un izvor de eliberare, bogat în responsabilitate pentru depăşirea obstacolelor şi pentru asumarea din nou a vieţii Botezului.”
Papa Francisc lămureşte şi „relaţia dintre dreptate şi milostivire”, subliniind că „nu sunt realităţi contradictorii, ci dimensiuni ale unei singure realităţi ce se desfăşoară progresiv până culminează cu deplinătatea iubirii. […] Dreptatea este un concept fundamental pentru societatea civilă, care trebuie să fie guvernată de domnia legii”, dar a avertizat împotriva unei interpretări legaliste ce distorsionează „semnificaţia originală a dreptăţii şi îi ascunde valoarea profundă”. „Milostivirea nu se opune dreptăţii, ci exprimă de fapt modul lui Dumnezeu de a ajunge la păcătos, oferindu-i o nouă şansă să se privească pe sine, să se convertească şi să creadă.”
Sfântul Părinte reflectează apoi asupra faptului că la milostivire rezonează şi cei din afara Bisericii: în mod specific iudaismul şi islamismul, „ambele (religii) considerând milostivirea a fi unul dintre cele mai importante atribute ale lui Dumnezeu”. „Sper că acest An Jubiliar care celebrează milostivirea lui Dumnezeu va încuraja o întâlnire cu aceste religii şi cu alte nobile tradiţii religioase; să ne deschidă spre un dialog mai fervent, astfel ca să ne ştim şi să ne înţelegem mai bine unii pe alţii; să elimine orice formă de încuiere a minţii şi de dispreţ, să alunge orice formă de violenţă şi discriminare.”
La final Papa Francisc îi cheamă pe credincioşi să apeleze la Maria în timpul Jubileului Milostivirii. „Nimeni nu a pătruns misterul profund al întrupării ca Maria. În acest An Jubiliar, să îl lăsăm pe Dumnezeu să ne surprindă. El nu oboseşte să deschidă porţile inimii Sale şi să repete că ne iubeşte şi că doreşte să fim părtaşi la iubirea Sa. Biserica simte ca urgentă nevoia de a proclama milostivirea lui Dumnezeu. Viaţa ei este autentică şi credibilă doar când devine un vestitor convingător al milostivirii.”