Papa Francisc: Biserica vorbeşte cu îndrăzneală
13.04.2015, Vatican (Catholica) - Calea Bisericii este marcată de îndrăzneală, de curajul de a spune lucrurile în deplină libertate, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată luni, 13 aprilie 2015, dimineaţă, în capela reşedinţei sale din Casa Santa Marta. Pontiful a reluat astfel, după suspendarea datorată sărbătorilor pascale, celebrarea Sfintelor Liturghii în capela Casei Santa Marta, la care participă de obicei mai multe grupuri de credincioşi. Referindu-se la lecturile biblice proclamate luni la Sfânta Liturghie, Papa a subliniat experienţa apostolilor după învierea lui Isus şi faptul că numai Duhul Sfânt este în măsură să ne inspire curajul predicării Cuvântului lui Dumnezeu, susţinând o schimbare de atitudine şi istoria vieţii noastre.
Într-un timp în care apostolii au primit interdicţia de a mai vorbi şi de a învăţa în public despre Isus, ei au răspuns: „Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut şi am auzit” (Fapte 4,20). Iar când s-au întors în mijlocul fraţilor, s-au rugat împreună pentru ca Dumnezeu să le dăruiască servitorilor Săi curajul de a vesti Cuvântul Său „cu toată îndrăzneala” (4,29). „Şi astăzi, mesajul Bisericii este mesajul unui drum de îndrăzneală, este drumul curajului creştin”. Petru şi Ioan, „oameni simpli, neinstruiţi, au avut curaj. Un cuvânt care se poate traduce prin curaj, îndrăzneală, libertatea de a vorbi, a nu se teme să spună lucrurile… Este un cuvânt care în original are multe semnificaţii: este parresia, îndrăzneala. Şi de la teamă au trecut la îndrăzneală, au spus lucrurile cu libertate”.
În continuarea predicii sale, Sfântul Părinte a vorbit despre pagina Evangheliei de luni, în care se prezintă dialogul dintre Isus şi Nicodim despre „naşterea din nou” şi dobândirea unei vieţi noi, diferită de cea dintâi. Şi de această dată, a remarcat Pontiful, adevăratul protagonist este Duhul Sfânt, „singurul capabil să ne dea harul curajului de a-l vesti pe Isus Cristos”: „Curajul vestirii este cel care ne deosebeşte de simplul prozelitism. Noi nu facem publicitate, spune Isus, ca să avem mai mulţi asociaţi în ‘societatea noastră’ spirituală. Aceasta nu serveşte, nu este creştineşte. Ceea ce face un creştin este să vestească cu curaj, iar a-l vesti pe Isus Cristos provoacă, prin intermediul Duhului Sfânt, acea uimire care ne face să mergem mai departe”.
Adevăratul protagonist al acestor fapte, a subliniat Papa Francisc, este Duhul Sfânt. Când Isus vorbeşte despre „naşterea din nou”, ne face să înţelegem că ne schimbă, că vine de oriunde, ca vântul. Îi auzim glasul. Numai Duhul Sfânt este capabil să ne schimbe atitudinea, să ne schimbe istoria vieţii, să ne schimbe apartenenţa. După sărbătoarea Paştelui, a încheiat Pontiful, Biserica ne pregăteşte să-l primim pe Duhul Sfânt. De aceea, în celebrarea acestui mister, al morţii şi învierii lui Isus, să ne aducem aminte de toată istoria mântuirii şi să cerem harul de a-l primi pe Duhul Sfânt ca să ne dea adevăratul curaj de a-l vesti pe Isus Cristos.