Papa Francisc: Autorităţile trebuie să cunoască mai bine gravitatea traficului de persoane
22.04.2015, Vatican (Catholica) - Academia Pontificală pentru Ştiinţe Sociale, condusă de Margaret Archer, a dedicat sesiunea ei plenară traficului de fiinţe umane. În dimineaţa zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2015, Papa Francisc i-a primit în audienţă pe membrii acestei instituţii şi le-a mulţumit pentru munca lor de a aprofunda cunoaşterea noilor forme de sclavie şi de a eradica traficul de persoane umane, arătând că această plagă îi afectează pe cei care suferă ca rezultat al muncii forţate, prostituţiei şi traficului de organe şi de droguri.
„Sf. Petru Claver, într-un moment istoric în care sclavia era larg răspândită şi acceptată la nivel social, din păcate – şi în mod ruşinos – şi în lumea creştină, fiind o afacere la scară mare, s-a simţit chemat de cuvintele Domnului, şi s-a consacrat pe sine ca ‘sclav al sclavilor’. Şi mulţi alţi sfinţi, precum Sf. Ioan de Matha, au luptat împotriva sclaviei… Ştim că abolirea istorică a sclaviei ca structură socială este o consecinţă directă a mesajului de libertate adus lumii de Cristos cu plinătatea de har, adevăr şi iubire, cu programul Fericirilor. Conştientizarea progresivă a acestui mesaj în istorie este lucrarea Duhului lui Cristos, a darurilor Sale, la care participă sfinţii şi mulţi oameni de bunăvoinţă, care nu se identifică cu o credinţă religioasă ci se implică în îmbunătăţirea condiţiilor umane de viaţă”.
„Din păcate, într-un sistem economic global dominat de profit, s-au dezvoltat noi forme ale sclaviei, într-un anumit mod mult mai rele şi mai inumane decât cele din trecut. Aşadar, urmând mesajul Domnului de răscumpărare, suntem chemaţi şi mai mult astăzi să le denunţăm şi să le combatem… Nimănui nu îi place să recunoască faptul că în propriul lor oraş, în propria regiune sau naţiune există noi forme de sclavie, dar ştim că această rană afectează aproape toate ţările. Trebuie aşadar să denunţăm această teribilă năpastă în toată gravitatea ei.”
Papa Francisc a lansat un apel final la întreaga societate să devină mai conştientă, „în special cu privire la legislaţia naţională şi internaţională, pentru ca traficanţii să poată fi aduşi în justiţie şi pentru a redirecţiona câştigurile lor nedrepte către reabilitarea victimelor. Trebuie căutate cele mai potrivite metode pentru a-i pedepsi pe cei care sunt complici în această piaţă inumană. Trebuie să îmbunătăţim metodele de salvare a victimelor şi incluziunea lor socială, actualizând şi legislaţia dreptului la azil politic. Autorităţile civile trebuie să cunoască mai bine gravitatea acestei tragedii, care constituie un regres pentru omenire.”