Dublă aniversare pentru Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti
28.04.2015, Bucureşti (Catholica) - Sfârşitul lunii aprilie a acestui an marchează pentru Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti o dublă aniversare: 132 de ani de la înfiinţarea Arhidiecezei şi 25 de ani de la numirea Mons. Ioan Robu ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Cu această ocazie, în dimineaţa zilei de 27 aprilie a.c., în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti a avut loc o Sfântă Liturghie solemnă prezidată de IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel – Episcop de Iaşi, şi PS Cornel Damian – Episcop auxiliar la Bucureşti, precum şi preoţi diecezani şi călugări din parohiile şi comunităţile de pe teritoriul Arhidiecezei. La celebrare au participat credincioşi şi persoane consacrate din Bucureşti şi împrejurimi.
Teritoriul de azi al Arhidiecezei de Bucureşti (sau părţi ale acestuia) s-a aflat, succesiv, sub jurisdicţia episcopiilor catolice de Tomis, Milcov, Severin, Argeş, Bacău, Sofia şi Nicopole, până în 1883 când, la 27 aprilie, Papa Leon al XIII-lea, prin bula apostolică Precipuum munus, a separat Vicariatul Apostolic al Valahiei de Episcopia de Nicopole. Vicariatul Valahiei a devenit astfel Arhiepiscopia de Bucureşti, cu sediul la Bucureşti, iar Mons. Ignazio Paolo – Episcop de Nicopole şi vicar al Valahiei – a fost înălţat la demnitatea de Arhiepiscop de Bucureşti. Episcopului Ignazio Paoli i-au succedat, până în 1949, Episcopii Palma (1885-1892), Zardetti (1894-1895), Hornstein (1896-1905), Netzhammer (1905-1924) şi Cisar (1925-1949). După o perioadă de mai bine de 30 de ani de scaun vacant, datorat situaţiei politice din România, pe 14 martie 1990, Episcopul Ioan Robu, pe atunci administrator apostolic la Bucureşti, a fost numit Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti de către Papa Ioan Paul al II-lea.
Înscăunarea noului Arhiepiscop a avut loc în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, celebrată duminică, 29 aprilie 1990, în Catedrala Sf. Iosif, din Bucureşti. La celebrarea de atunci au luat parte Arhiepiscopul Angelo Sodano – la acea vreme secretar pentru relaţiile cu alte state în cadrul Curiei Romane, Mons. John Bukovski – de la secretariatului de stat al Sfântului Scaun, Cardinalul Jean Marie Lustiger – Arhiepiscop de Paris, Mons. Georg Sterzinsky – Episcop de Berlin, Mons. Reinhard Lettmann – Episcop de Munster, Mons. Walter Kampe – Episcop de Limburg, Mons. Franchiskos Papamanolis – Episcop de Syros, Mons. Petru Gherghel – episcop numit pentru Dieceza de Iaşi, Mons. Wilhelm von Reiser – Episcop de Rottenburg, Episcopii nou numiţi pentru Biserica Greco-Catolică din România, Mons. Lucian Mureşan şi Mons. Gheorghe Guţiu. Au mai fost prezenţi numeroşi preoţi, reprezentanţi ai guvernului, diplomaţi acreditaţi la Bucureşti, delegaţi ai diferitelor culte din ţară şi credincioşi din Bucureşti şi din alte localităţi ale ţării.
„Nu vă fie teamă de Biserică!” – le spunea Mons. Sodano, „în numele Vicarului lui Cristos”, celor prezenţi la ceremonia înscăunării Episcopului Ioan Robu ca Arhiepiscop Mitropolit. „Ea este alături de voi pentru a reconstrui ţara. Nu vă fie teamă de libertatea religioasă! Creştinii doresc numai să contribuie la binele ţării. Dacă ei cer libertate pentru iniţiativele lor de apostolat, pentru asociaţiile lor, pentru şcolile lor catolice, pentru congregaţiile lor călugăreşti, o fac pentru că ştiu că sunt cetăţeni demni de respect ca şi toţi ceilalţi, pentru că ştiu că numai în libertate pentru toţi se va putea construi o casă comună pentru toţi românii.”
Aceste cuvinte au fost reamintite de PS Cornel Damian, care a evocat momentul înscăunării Mons. Ioan ca Arhiepiscop de Bucureşti, în cadrul predicii rostite la Sf. Liturghie de luni, 27 aprilie a.c. Episcopul a citat totodată din scrisoarea pe care Papa Ioan Paul al II-lea i-a adresat-o la 14 martie 1990 Mons. Ioan Robu, amintind îndemnul pe care Suveranul Pontif l-a adresat cu acea ocazie clerului şi poporului credincios încredinţat păstoririi noului Arhiepiscop: „Pe aceşti mult iubiţi fii şi fiice îi îndemnăm în Cristos să te urmeze pe tine, care mergi în fruntea lor, şi să dea ascultare poruncilor tale care le sunt spre mântuire”. „Îl însoţim cu rugăciunea noastră pe Arhiepiscopul nostru Ioan, şi îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să reverse haruri îmbelşugate asupra Arhidiecezei, asupra preoţilor şi credincioşilor din Biserica noastră locală”, a spus în încheiere PS Cornel Damian.
După Sf. Liturghie, dat fiind faptul că aniversarea a avut loc în Anul pe care Biserica Catolică l-a dedicat Vieţii Consacrate, în Catedrala Sf. Iosif a avut loc un simpozion dedicat importanţei congregaţiilor religioase în istoria Arhidiecezei. În cadrul simpozionului, dr. Dănuţ Doboş a vorbit despre rolul congregaţiilor religioase în educarea tineretului din Arhidieceză; Mons. Ieronim Iacob, într-o conferinţă citită de pr. dr. Emil Moraru, a evidenţiat rolul călugărilor pasionişti în înfiinţarea Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucureşti; sr. dr. Daniela Mare, CJ, a făcut o scurtă prezentare istorică a activităţii „Damelor Engleze” (azi Congregatio Jesu) în Arhidieceză; iar pr. Andrei Dumitrescu a evocat câteva figuri de călugări şi călugăriţe care, de-a lungul activităţii lor în Arhidieceză, s-au evidenţiat prin slujirea şi jertfa lor. „Îi omagiem pe înaintaşii noştri, îi admirăm şi îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ni i-a dat atât în lumea laicilor, cât şi în lumea persoanelor consacrate, în lumea preoţilor şi a Episcopilor. De aceea am celebrat astăzi Sf. Liturghie cu gând de recunoştinţă, ca să avem curajul ca, privind în urmă, să privim spre viitor cu mare încredere şi dăruire”, a spus IPS Ioan Robu în cuvântul adresat la încheierea simpozionului.