Papa Francisc despre criza alegerii căsătoriei
29.04.2015, Vatican (Catholica) - După cateheza de miercurea trecută despre planul originar al lui Dumnezeu pentru bărbat şi femeie, Papa Francisc a vorbit astăzi la audienţa generală despre căsătorie, amintind că primul miracol al lui Isus a avut loc la nunta din Cana, unde a transformat apa în vin şi a asigurat astfel desfăşurarea celebrării. „Acest lucru ne face să ne amintim de cartea Genezei, când Dumnezeu termină lucrarea creaţiei şi face capodopera Sa; capodopera este bărbatul şi femeia”, a spus el. „Şi aici Isus începe minunile Sale cu această capodoperă, într-o căsătorie […]. Astfel Isus ne învaţă că familia este capodopera societăţii: bărbatul şi femeia care se iubesc! […] Din timpurile nunţii din Cana atâtea lucruri s-au schimbat, însă acel ‘semn’ al lui Cristos conţine un mesaj mereu valabil.”
Papa a admis apoi că „astăzi pare că nu este uşor a vorbi despre căsătorie ca despre o sărbătoare care se reînnoieşte în timp, în diferitele perioade ale întregii vieţi a soţilor. Este un fapt că persoanele care se căsătoresc sunt tot mai puţine; acesta este un fapt: tinerii nu vor să se căsătorească. În schimb, în multe ţări creşte numărul despărţirilor, în timp ce se diminuează numărul copiilor. Dificultatea de a rămâne împreună – fie ca pereche, fie ca familie – duce la ruperea legăturilor cu tot mai mare frecvenţă şi rapiditate […]. De fapt, mulţi tineri sunt hotărâţi să renunţe chiar la proiectul unei legături irevocabile şi al unei familii durabile. […] Există această cultură a provizoriului… totul este provizoriu, pace că nu există ceva definitiv.”
Din acest motiv, una dintre întrebările la care trebuie să răspundem astăzi este de ce tinerii nu aleg căsătoria şi de ce par a avea aşa de puţină încredere în căsătorie şi în familie. „Dificultăţile nu sunt numai cu caracter economic, deşi acestea sunt cu adevărat serioase”, a susţinut Papa. A amintit apoi că se dă vina pe emanciparea femeii. „Dar nici acest argument nu este valabil, este o falsitate, nu este adevărat! Este o formă de misoginism, care vrea mereu să domine femeia. Facem figura urâtă pe care a făcut-o Adam, când Dumnezeu i-a spus: Dar de ce ai mâncat din rodul pomului?, şi el: Femeia mi-a dat. Şi vina este a femeii. Sărmana femeie!” Apoi a încercat să ofere un răspuns la întrebarea iniţială: „de frica de a greşi, mulţi nu vor nici măcar să se gândească la aceasta; deşi sunt creştini, nu se gândesc la căsătoria sacramentală, semn unic şi irepetabil al alianţei, care devine mărturie a credinţei. Probabil tocmai această frică de a eşua este marele obstacol de a primi cuvântul lui Cristos, care promite harul Său unirii conjugale şi familiei.”
A indicat şi spre o soluţie: „Mărturia cea mai convingătoare a binecuvântării căsătoriei creştine este viaţa bună a soţilor creştini şi a familiei. Nu există mod mai bun pentru a exprima frumuseţea Sacramentului! Căsătoria consacrată de Dumnezeu păstrează acea legătură dintre bărbat şi femeie pe care Dumnezeu a binecuvântat-o încă de la crearea lumii; şi este izvor de pace şi de bine pentru întreaga viaţă conjugală şi familială.” Pontiful a încheiat spunând: „Iubiţi fraţi şi surori, să nu ne fie frică să îl invităm pe Isus la sărbătoarea de nuntă, să îl invităm în casa noastră, pentru ca să fie cu noi şi să păzească familia. Şi să nu ne fie frică să o invităm şi pe mama Sa Maria! Creştinii, când se căsătoresc ‘în Domnul’, sunt transformaţi în semn eficace al iubirii lui Dumnezeu. Creştinii nu se căsătoresc numai pentru ei înşişi: se căsătoresc în Domnul în favoarea întregii comunităţi, a întregii societăţi.”