Papa Francisc: Isus ne învaţă cum să fim uniţi cu El deşi nu este prezent fizic
03.05.2015, Vatican (Catholica) - Dacă un creştin îşi trăieşte propria credinţă rămânând unit cu Cristos poate face mult bine aproapelui şi societăţii, a spus Papa Francisc înainte de rugăciunea al Regina Coeli in Piaţa San Pietro, împreună cu peste 50 de pelerini. După rugăciunea mariană, Papa adresat un salut particular Asociaţiei „Meter”, în coincidenţă cu Ziua copiilor victime ale violenţei. Vă oferim discursul Sfântului Părinte, după traducerea de pe Ercis.ro.
Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!
Evanghelia de astăzi ni-l prezintă pe Isus la Cina cea de Taină, în momentul în care ştie că moartea este de acum aproape. A venit „ceasul” Său. Pentru ultima dată El stă cu discipolii Săi şi atunci doreşte să imprime bine în mintea lor un adevăr fundamental: şi atunci când El nu va mai fi în mijlocul lor fizic, vor putea să rămână uniţi cu El într-un mod nou şi astfel să aducă mult rod. Toţi putem să fim uniţi cu Isus într-un mod nou. Dacă, dimpotrivă, am pierde această unire cu El, această comuniune cu El, am deveni sterili, ba chiar dăunători pentru comunitate. Şi pentru a exprima această realitate, acest nou mod de a fi uniţi cu El, Isus foloseşte imaginea viţei şi mlădiţelor şi spune aşa: „După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine dacă nu rămâne în viţă, tot la fel nici voi, dacă nu rămâneţi în Mine. Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele” (Ioan 15,4-5). Cu această parabolă ne învaţă cum să rămânem în El, să fim uniţi cu El, deşi El nu este prezent fizic.
Isus este viţa şi prin intermediul Lui – ca limfa în copac – trece la mlădiţe însăşi iubirea lui Dumnezeu, Duhul Sfânt. Iată: noi suntem mlădiţele, şi prin această parabolă Isus doreşte să ne facă să înţelegem importanţa la a rămâne uniţi cu El. Mlădiţele nu sunt autosuficiente, ci depind total de viţă, în care se află izvorul vieţii lor. Aşa este pentru noi, creştinii. Altoiţi prin Botez în Cristos, am primit de la El gratuit darul vieţii noi; şi putem rămâne în comuniune vitală cu Cristos. Trebuie să ne menţinem fideli faţă de Botez şi să creştem în prietenia cu Domnul prin rugăciune, rugăciunea de toate zilele, ascultarea şi docilitatea faţă de Cuvântul Său – a citi Evanghelia -, participarea la Sacramente, în special la Euharistie şi la Reconciliere.
Dacă suntem intim uniţi cu Isus, ne bucurăm de darurile Duhului Sfânt, care, aşa cum ne spune Sf. Paul, sunt „iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoinţa, bunătatea, fidelitatea, blândeţea, cumpătarea” (Galateni 5,22); şi prin urmare facem mult bine aproapelui şi societăţii, suntem persoane creştine. De fapt, din aceste atitudini se recunoaşte dacă suntem creştini adevăraţi, aşa cum din roade se cunoaşte pomul. Roadele acestei uniri profunde cu Isus sunt minunate: toată persoana noastră este transformată de harul Duhului: suflet, inteligenţă, voinţă, afecte şi chiar trupul, pentru că noi suntem unitate de spirit şi trup. Primim un nou mod de a fi, viaţa lui Cristos devine a noastră: putem să gândim ca El, să acţionăm ca El, să vedem lumea şi lucrurile cu ochii lui Isus. Prin urmare, putem să-i iubim pe fraţii noştri, să pornim de la cei mai săraci şi suferinzi, aşa cum a făcut El, să-i iubim cu inima Sa şi să aducem astfel în lume roade de bunătate, caritate şi pace.
Fiecare dintre noi este o mlădiţă a unicei viţe; şi toţi împreună suntem chemaţi să aducem roadele acestei apartenenţe comune la Cristos şi la Biserică. Să ne încredinţăm mijlocirii Fecioarei Maria pentru ca să putem fi mlădiţe vii în Biserică şi să mărturisim în mod coerent credinţa noastră – coerenţă proprie de viaţă şi de gândire, de viaţă şi de credinţă – conştienţi că toţi, în funcţie de vocaţiile noastre particulare, participăm la unica misiune mântuitoare a lui Cristos.
După Regina Coeli, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiţi fraţi şi surori, care proveniţi din Italia şi din atâtea părţi ale lumii, tuturor şi fiecăruia adresez un salut cordial!
Ieri, la Torino, a fost proclamat Fericit Luigi Bordino, laic consacrat din Congregaţia Fraţilor Sfântului Iosif Benedict Cottolengo. El şi-a dedicat viaţa persoanelor bolnave şi suferinde şi s-a dedicat fără încetare în favoarea celor mai săraci, îngrijind şi spălând rănile lor. Îi mulţumim Domnului pentru acest discipol al Său umil şi generos. Un salut special se îndreaptă astăzi spre Asociaţia Méter, în Ziua copiilor victime ale violenţei. Vă mulţumesc pentru angajarea cu care încercaţi să preveniţi aceste delicte. Toţi trebuie să ne angajăm pentru ca fiecare persoană umană, şi în special copiii, să fie mereu apărată şi ocrotită.
Îi salut cu afecţiune pe toţi pelerinii prezenţi astăzi, într-adevăr prea mulţi pentru a numi fiecare grup! Dar măcar sper să cânte puţin corul „Sfântul Blaziu”. Îi salut pe cei care provin din Amsterdam, Zagreb, Litija (Slovenia), Madrid şi Lugo, tot din Spania. Primesc cu bucurie pe italienii foarte mulţi: parohiile, asociaţiile şi şcolile. Un gând special pentru tinerii şi tinerele care au primit sau vor primi Mirul. Tuturor urez o duminică frumoasă. Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!