Cardinalul Parolin către conferinţa „Noua economie a mediului”
20.05.2015, Vatican (Catholica) - Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a trimis un mesaj participanţilor la conferinţa „Noua economie a mediului: cum creşterea economică şi dezvoltarea durabilă pot merge mână în mână”, desfăşurată astăzi la Universitatea Pontificală a Sfintei Cruci din Roma, în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace şi alte instituţii. Conferinţa are loc în contextul a două etape cheie în procesul de pregătire adoptat de Organizaţia Naţiunilor Unite: summitul ONU de adoptare a agendei de dezvoltare post-2015 şi a 21-a conferinţă pentru convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care va avea loc la Paris în luna decembrie, pentru adoptarea unui nou acord pentru înfruntarea efectelor negative ale schimbărilor de mediu. „Ambele evidenţiază responsabilitatea gravă etică şi morală pe care o are fiecare faţă de întreaga familie umană, în special faţă de săraci şi de generaţiile viitoare”, a spus Cardinalul.
„Când viitorul planetei este în joc, nu există frontiere politice, bariere sau ziduri în spatele cărora să ne putem ascunde, să ne protejăm de efectele degradării mediului şi societăţii. Nu este loc pentru globalizarea indiferenţei, a economiei excluderii sau a culturii rebutului, atât de des denunţate de Papa Francisc. Desigur, calea nu este uşoară, deoarece această responsabilitate etică şi morală pune sub semnul întrebării revizuirea modelului de dezvoltare, ceea ce necesită un angajament politic şi economic major. Cu toate acestea, aşa cum am spus la summitul pentru climă al ONU, pe 23 septembrie 2014, „bazele tehnologice şi operaţionale necesare pentru a facilita această responsabilitate reciprocă sunt deja disponibile sau la îndemâna noastră. Avem capacitatea de a începe şi de a consolida un proces adevărat şi benefic, care va iriga, aşa cum se întâmplă, prin activităţi de adaptare şi atenuare, domeniul inovării economice şi tehnologice acolo unde este posibil să se cultive două obiective interconectate: combaterea sărăciei şi uşurarea efectele schimbărilor climatice.”
Cardinal Parolin a încheiat transmiţând urările Papei Francisc către participanţi, precum şi speranţa că „discuţiile şi reflecţiile acestei conferinţe pot contribui la continuare şi aprofundarea reflecţiei asupra sensului economiei şi a obiectivului ei, precum şi pentru găsirea modalităţilor de a garanta accesul la o dezvoltare umană cu adevărat integrală, pentru toţi, în special pentru săraci şi pentru generaţiile viitoare.”